Alzheimerovu chorobu může ovlivnit strava

Jídlo má velký vliv na zdraví, může dokonce přibrzdit vývoj Alzheimerovy choroby. Čím více vitaminů, zdravých tuků a ryb, tím lépe, naopak nekvalitní jídlo má na stav mozku negativní dopad.

Alzheimerovu chorobu může ovlivnit strava

Alzheimerova choroba je jedním z nejčastějších důvodů demence. Mezi symptomy onemocnění patří ztráta paměti, změny nálady, problémy s komunikací a myšlením.Faktory způsobující tuto nemoc jsou různorodé, strava, geny, prostředí. Stravou se však dá mnohé ovlivnit. Alzheimerova choroba vypadá v praxi tak, že postižená osoba nejprve začne trpět zhoršenou orientací ve své paměti, a to může postupně dospět až do stadia její naprosté ztráty. Nemoc je způsobena postupnou ztrátou neurotransmiteru acetylcholinu, který je klíčovým pro nervové vzruchy.

Vědci se při zkoumání Alzheimerovy choroby zaměřili spíš na krevní rozbory než na složení jídelníčku jednotlivých lidí. Prověřili krevní vzorky 104 zdravých lidí ve věku asi 87 let, u nichž bylo zaznamenáno jen minimální nebezpečí Alzheimerovy choroby. Ti z nich, kteří měli v krvi více vitaminu B, C, D a E lépe prospívali v testech paměti a myšlení. Lidé s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin byli podobně úspěšní. Nejhůře dopadli lidé s vysokými hodnotami trans tuků v krvi, které pocházejí z pokrmů z rychlého občerstvení, dále z koláčů, sušenek a také ze smažených jídel.

 

Obrázek: © phasinphoto | FreeDigitalPhotos.net

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info