Alergie na potraviny

Alergie na potraviny je způsobena nepřiměřenou reakcí organizmu na určitou potravinu, pro vyvolání příznaků alergie většinou stačí i relativně málo alergenu. Náchylnost k alergii je dědičná, neznamená to, že musíte být nutně alergičtí na to stejné, na co jsou alergičtí vaši rodiče, ale pouze to, že pokud je některý z rodičů na něco alergický, je u vás zvýšená pravděpodobnost, že se u vás v průběhu života také objeví nějaká alergie. Uvádí se, že alergií na potraviny trpí asi 5 % dětí, ale s přibývajícím věkem počet alergiků klesá, jelikož některé alergie se vytrácejí. S věkem se mění také rizikovost jednotlivých druhů potravin v souvislosti s tím, jak se vyvíjí naše tělo a tím i obranyschopnost. Děti do 3 let nejčastěji trpí alergií na kravské mléko, sóju a vaječný bílek. V průběhu školní docházky pomalu převládají spíše alergie na různé druhy ořechů, mák, celer atp., zatímco u dospívajících se nejvíce projevují alergie na mořské produkty, exotické koření, ovoce a alkohol. U dospělých je zastoupení všech druhů alergií zhruba vyvážené.


Jak ale zjistíme, že jsme na něco alergičtí?


Pokud u sebe pozorujete opakované nebo dlouhodobé dýchací obtíže, zažívací, gynekologické nebo kožní problémy, trpíte ekzémy, pálením či svěděním anebo se u vás objevil anafylaktický šok, mdloby či zástava dechu, je možné, že se jedná o alergickou reakci vašeho organizmu. Odhalit který alergen nám škodí, není ale vůbec jednoduché, ba naopak, často se to podobá přímo detektivní práci. Nejlepší cestou je samozřejmě návštěva alergologa, který provede potřebné testy krve anebo kožní testy (tzv. prick testy anebo náplasťové testy). Není ovšem možné dělat testy na všechny potraviny, se kterými jste přišli do styku, a proto je dobré okruh možných alergenů co nejvíce zúžit.  Měli byste se soustředit na to, kdy vznikla nežádoucí reakce organizmu, po jak dlouhé době po požití potraviny, jaké další potraviny jste v té době požili a jaké bylo vaše celkové rozpoložení organizmu- zda jste nebyli ve stresu, nemocní atp. Před návštěvou alergologa je také dobré pozorovat své tělo, uvědomit si co jste jedli a poté nejméně na týden vyřadit rizikové potraviny z jídelníčku a sledovat změny. Poté postupně s odstupem minimálně 3 dní přidat jednu „podezřelou" potravinu za druhou a sledovat, zda se objeví nežádoucí reakce.
Pokud už víte, že jste alergičtí na určitou potravinu, nejúčinnějším způsobem jak se alergickým reakcím vyhnout je odstranit tuto potravinu ze svého jídelníčku. Je dobré si uvědomit, co tato potravina přinášela organizmu, především pokud se jednalo o nějakou základní jako např. mléko, maso, mouku atp. a tyto látky poté cílené dodávat jinak, např. formou potravinových doplňků anebo jednoduše jinými potravinami.
Je důležité alergii objevit co nejdříve, protože její následky mohou být až fatální. Při nejtěžší alergické reakci (anafylaktickém šoku) dojde k otoku dýchacích cest, snížení krevního tlaku, poruchám činnosti srdce a bez rychlé pomoci může tato reakce organizmu vést až ke smrti.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info