Káva

Něco málo o kávě

Tento v dnešní době velice oblíbený nápoj pochází z arabského světa, s největší pravděpodobností z oblasti Etiopie a Jemenu, a ačkoli je káva známá už více než tisíc let, k jejímu rozšíření do Evropy došlo až v 17. století. Na celém světě existuje přes 6000 druhů rostliny Coffea, tedy kávovníku, ale přes 98% světové produkce pochází pouze ze dvou odrůd – Caffea Arabica a Caffea Robusta. První zmíněný druh je nejrozšířenější a káva z něj je díky relativně nízkému obsahu kofeinu (1,5%) a jemné vyvážené chuti považována za nejlahodnější. Caffea Arabica má dvě přirozené odrůdy – typicu a bourbon, jež se mezi sebou ještě dále kříží. Odrůda bourbon je znalci velice ceněná a její varianta „Blue Mountain" je někdy označována jako nejkvalitnější káva na světě. Caffea Robusta neboli kávovník statný má oproti arabské variantě dvojnásobný obsah kofeinu a káva z něj není považována za tak kvalitní, na druhou stranu nároky na jeho pěstování a sklizeň nejsou tak vysoké a jeho produkce je tedy výrazně levnější.

Způsob přípravy

Tento oblíbený nápoj se dá připravovat nepřeberným množstvím způsobů- mezi ty nejrozšířenější patří rozhodně arabská (či turecká) káva, překapávaná káva, mocca káva a espreso. Pro přípravu pravé arabské kávy je potřeba malá konévka jménem džezva. Tuto konvičku naplníme studenou vodou, přidáme jemně namletou kávu (popř. ještě cukr pro zkaramelizování) a necháme sevřít, poté odebereme část pěny, jež se nám vytvořila, a následně kávu přivedeme k varu ještě dvakrát, poté můžeme nápoj nalít do hrníčku.

Překapávaná káva je velice jednoduchá varianta přípravy tohoto nápoje. Stačí vlastnit tzv. překapávač a kávu, jež si ideálně namelete sami doma těsně před přípravou anebo už kávu namletou. Poté stačí nalít vodu, nasypat kávu a zapnout přístroj.

Mocca káva je velice oblíbená především ve Francii. Její výroba je v celku jednoduchá, do vyhřáté nádoby (tzv. cafetiérie) dáme umletou kávu a vroucí vodu, nasadíme sítko a po 4 minutách přes něj jemně protlačíme sedlinu až na dno konvičky.

Posledním zde zmíněným způsobem přípravy kávy je u nás velice rozšířené espreso. Při tomto druhu je velice důležité mít kávu namletou ani ne příliš na jemno (aby se sítko neucpalo) ani na hrubo (abychom z kávy dostali tu správnou chuť). Příprava probíhá tak, že do páky kávovaru dáme určené množství kávy a silně stlačíme, necháme procházet horkou páru po dobu asi 20-30 sekund a poté kávu servírujeme. Po celém světě je rozšířená celá řada variant espresa, např. cappucino, café machiato, café freddo a spousta dalších.

Výhody a rizika pití kávy

Aktuální světová spotřeba kávy činí celkem 1,3 kg na osobu za rok, je tedy evidentní, že je tento nápoj nedílnou součástí života mnohých z nás. Co ale přináší našemu tělu? Mezi známé negativní důsledky pití kávy patří především to, že zrychluje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak, což může např. přispět ke vzniku infarktu, dále přispívá k překyselení organismu a následnému odvápňování kostí a také její hlavní složka- kofein, je vysoce návyková. Ukazuje se ovšem, že káva má na lidský organizmus také celou řadu pozitivních účinků. Především obsahuje ohromné množství antioxidantů, jež neutralizují volné radikály v těle. Dále pak konzumace kávy pomáhá k prevenci cirhózy jater, některé výzkumy ukazují, že dokonce snižuje riziko propuknutí Parkinsonovy choroby, dále napomáhá k rychlejšímu spalování tuků a zlepšuje naši koncentraci a snižuje únavu. Je důležité, že tyto účinky jsou v každém šálku kávy jiné, liší se podle způsobu pražení, přípravy kávy, frekvence pití a samozřejmě také působí na každého jedince jinak.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info