Aditivní látky

BARVIVA

Barviva se přidávají do potravin, aby měly lákavější, zářivější, šťavnatější barvu, a tedy aby přiměly zákazníky k jejich koupi. O syntetických barvivech tak nějak víme, že nejsou dobré pro naše tělo. Toto podezření je správné a potvrzuje jej už ten fakt, že do sebe ve formě nádherně barevných potravin vpravujeme něco, co naše tělo přirozeně nezná, něco co je umělé (tedy v případě, že se bavíme o barvivech syntetických). Naštěstí je u nás zakázáno přidávat barviva do dětské výživy, medu, a do másla je povoleno přidávat pouze karoteny. V různých cukrovinkách a „lákadlech" pro děti je jich ale požehnaně. Jak se vyhnout konzumaci barviv v ostatních potravinách? A jak se v „éčkách" vyznat?

Čtěte

Čtení informací o potravinách a jejich složení je velmi důležité. Nejen že se dozvíte, kolik různých aditivních složek potraviny obsahují, ale budete schopni jednotlivá éčka rozeznat, což je prvním krokem k vyřazení syntetických barviv z naší stravy. Barviva najdete zamaskovaná pod tzv. „éčky", cokoliv mezi E 100 a E 182 je barvivo.

Barviva přírodní

Přírodní barviva, jak už název napovídá, jsou získávána z rostlinných, živočišných a nerostných zdrojů, patří zde již výše zmiňované karoteny E 160a, ale také například karamel (E 150), nebo riboflavin (E 101) a další. O těchto přírodních barvivech se říká, že jsou bezpečné, například takový lykopen (E 160d), patřící mezi karotenové pigmenty, nalezneme v rajčatech, vodních melounech, pomerančích, a v různém ovoci, které je přirozeně červené. Tímto barvivem se vylepšují omáčky, polévky a další potraviny, u kterých výrobci požadují zachování rajčatové chuti. Ten je nicméně bezpečný, a doporučená přijatelná denní dávka je 0,5 až 5 mg na 1 kg tělesné váhy.

Barviva syntetická

S barvivy syntetickými to bude ale komplikovanější, dříve se vyráběla z dehtu a nyní z ropy a ropných produktů. Po světě se syntetická barviva zakazují, ale v České republice jsou některá stále povolená. Hlavním důvodem zákazu používání syntetických barev ve světě je to, že se vědci snaží dokázat jejich karcinogenní účinky. Nejčastěji se přidávají do hořčic, sirupů, cukrovinek a zákusků, žvýkaček ale také do pudinkových prášků a podobně.

Doporučení

Už při nákupu potravin se dívejte na zadní stranu obalu a čtěte. Ze začátku se v „éčkách" možná budete ztrácet, ale později už budete vědět která jsou nebezpečná a která prakticky neškodná. Mohou vám k tomu pomoci různé mobilní aplikace, nebo si jednoduše, stejně jako když píšete nákupní seznam napište, která barviva v potravinách nechcete.

TAVÍCÍ SOLI

Tavicí soli jsou přídavné látky, které umí měnit vlastnosti proteinů a způsobují mimo jiné i snadné natírání tavených sýrů. Většina tavicích solí však není, v tak malém množství, jako jich je v tavených sýrech, pro tělo nebezpečná, ale je to zbytečná chemie, kterou naše tělo vůbec nepotřebuje.

Druhy tavicích solí

Pokud se chcete těmto aditivním látkám vyhnout, položte zpět na pult každou potravinu, která obsahuje E331, E339, E450 a E452.

E331 - Citronany sodné

O těchto aditivních látkách se říká, že jsou bezpečné. Používají se do zmrzlin, sýrů a kondenzovaných mlék, ale i do perlivých nápojů pro zachování bublinek. Není známý žádný nežádoucí účinek, avšak není ani vyloučena možnost, že by nadměrná konzumace (například při nedostatku nějakých vitamínů) mohla způsobovat problémy.

E339 - Fosforečnany sodné

Ty najdeme mimo tavených sýrů i v masných výrobcích, různých nápojích či šlehačce ve spreji. Mimo to se však používá také jako pěnidlo do čisticích prostředků. Jsou neutrální a rovněž nejsou známy žádné nežádoucí účinky, ovšem opět nejsou ani vyloučeny, při nadměrné konzumaci může například dojít k přílišnému vylučování vápníku z těla.

E450 - Difosforečnany

Difosforečnany se přidávají do masných výrobků, aby byla zachována jejich šťavnatost. Pokud byste jich konzumovali hodně, tak může opět nastat situace s nadměrným vylučováním vápníku.

E452 - Polyfosforečnany

Některé z těchto látek se vyskytují dokonce pod povrchem země, takže by to neměla být až zas taková chemie, vyrábějí se však i synteticky a jejich hlavní schopností je vázat a udržovat vodu v masných výrobcích. V těle mohou opět způsobit nerovnováhu spojenou s nedostatkem vápníku.

Shrnutí

Kvůli těmto fosforečnanům nejsou tavené sýry zrovna tou nejlepší volbou a rozhodně to nejsou sýry vhodné pro děti, jak je mnohé firmy propagují – dokáží přeci podporovat vylučování vápníku z těla, což je velmi důležitá látka při vývoji dítěte. Tavené sýry mají navíc hodně špatný vliv na ledviny, takže pokud chcete „mazací" sýry, sáhněte radši po nějakých s tvarohovým základem, nebo po sýru cottage.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info