Bylinky

BYLINKY

Pokud se zrovna nezabýváme bylinkářstvím, snadno během procházky spoustu bylinek přehlédneme. Schovávají se mezi travinami, křovím či plevely a tváří se nenápadně. Přesto jsou velmi mocné. Některé z nich možná lze přehlédnout, ale jejich vůni se nevyhnete. Právě proto hrají bylinky důležitou roli v našem jídelníčku; jejich vůně a chuť totiž vyvolávají nejen vzpomínky, ale sekreci slin a trávicích šťáv, což způsobuje snadnější a rychlejší trávení, podporuje peristaltiku střev a ulehčuje vstřebávání důležitých látek z trávicího traktu. Podobně to je i s kořením, ale většina bylinek má na rozdíl od koření přímo zázračné léčivé schopnosti a ještě k tomu je možné je pěstovat na zahrádce, terase, balkónu, nebo klidně v okénku toho nejmenšího bytu a provozovat tak milé a přímo terapeutické hobby. Navíc tak budeme mít po ruce přírodní, domácí lékárničku.

Nejpoužívanější bylinky

Jaké bylinky se pěstují na českých zahrádkách nejčastěji? Které jsou opravdu nenáročné a které nejpraktičtější? Zde je malý přehled, pokud Vás některá z bylinek zaujme a chtěli byste se o ní dozvědět více, pokračujte dolů na články věnující se každé bylince zvlášť.

Kopr

Kopr má výraznou chuť i vůni a používá se například při nakládání okurek, nebo do všem známé do koprovky. Uklidňuje zažívací potíže a má močopudné vlastnosti, proto se doporučuje při ledvinových onemocněních.

Pažitka

Pažitka je velmi vděčná bylinka, je velmi snadné si ji vypěstovat a hodí se do mnoha pokrmů, chutí připomíná všem známou cibuli. Ozvláštní však i obyčejný chléb s máslem a navíc obsahuje hodně vitamínu C. Podporuje trávení a chuť k jídlu a snižuje krevní tlak.

Petrželka

Petrželka kadeřavá je rovněž nenáročná bylinka, roste navíc velmi rychle a obsahuje celou řadu vitamínů, mezi nimiž je i vitamín C, kterého obsahuje mnohem více než např. citrusové plody. Její vliv na zdraví je značný, umí velmi dobře pracovat s krví a upravovat její oběh, tlak a dokonce ji pročistit. Je to také přírodní afrodiziakum.

Meduňka

Bylinka s příjemnou citrusovou vůní je takovou malou lékárničkou, najdete v ní lék na úzkost, uklidnění, dobré spaní a zažívání a na utišení bolesti. Je výborná v salátech či osvěžujících nápojích, a pokud si z ní před spaním uděláte šálek čaje, pomůže vám usnout.

Máta

Máta je výborným pomocníkem, pokud potřebujete v létě osvěžit. S citrónem a ledem tvoří skvělou kombinaci, a to ani nemusí plavat v bílém rumu ve formě známého letního nápoje Mojita. Postačí, když je přes noc necháme ve vodě v lednici. Někteří mají s jejím pěstováním problém, ale jakmile se dobře chytne, roste jako divá. Má antiseptické účinky a pomáhá s trávením a plynatostí.

Tymián

Tymián má velmi silnou a intenzivní vůni. Pomáhá léčit horní cesty dýchací včetně astmatu a je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Umí také bojovat proti depresím, stačí si jím naplnit polštář.

DIVIZNA

Skoro dva metry vysoká rostlina se dříve vyskytovala na téměř všech zahradách. Babičky dobře znaly její léčivé účinky, sbírali její květy, které pečlivě sušily a celou zimu uchovávaly jako vzácný lék. Při nastydnutí, virózách i zánětech průdušek z ní vařily lahodný čaj, který sladily medem. Čaj podporuje pocení, usnadňuje odkašlávání, mírní dráždivý kašel, je účinný při zánětech ústní dutiny a hrtanu. Příprava je snadná – zarovnanou polévkovou lžíci sušených květů zalejeme 300 ml vařící vody a necháme asi patnáct minut louhovat. Poté nálev dobře přecedíme a můžeme podávat.

Na migrénu a bolesti hlavy výborně účinkuje diviznová tinktura, kterou připravíme zalitím sušených květů čistým lihem v poměru 1:1. Uzavřenou skleněnou nádobu postavíme na slunné místo a po 14 dnech můžeme užívat. Babičky by doporučily jednu čajovou lžičku třikrát denně.

Obklad z rozdrcených listů smíchaných s trochou olivového oleje ulevuje při revmatických a svalových bolestech, napomáhá zacelení špatně se hojících ran, pomáhá při léčbě spálenin a otoků.

Divizna je jednou z nejdéle užívaných léčivých bylin. Ve starověku jí kromě léčivých vlastností přisuzovali i moc ochránit před ďáblem a zajistit domovu bezpečí – tak proč ji nevyzkoušet i dnes?

ČESNEK

Jaký česnek koupit

Česnek jakožto pomocník v léčbě různých onemocnění není nováček, v tomto oboru je už 3 000 let! Jako lék ho užívali už staří Číňané, dnes však raději česnek s Čínou nespojujme, dováží se totiž odtud česnek levnější, rychleji vypěstovaný, který je často v době dovozu do našich supermarketů dost starý. Takovýto česnek má jen zlomek léčivých látek, proto je třeba si dávat při nákupech pozor, a kupovat nejlépe česnek český, který se vyznačuje výraznější chutí a právě celým zástupem léčivých účinků.

Proč je česnek zdravý

Začněme například s jeho antibakteriálními účinky, česnek totiž působí proti bakteriím, kvasinkám, plísním i virům. Jeho typický pach má na svědomí především látka s názvem allicin, ta slouží jako prevence před hypertenzí a onemocněním cév, snižuje totiž hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí antimykoticky. Česnek je také označován za přírodní antibiotikum, protože jeho větší množství v jídelníčku způsobí pocení, a tak dochází k odstraňování toxických látek pryč z těla, říká se dokonce, že je bezpečnější než antibiotika.

Na co si dávat pozor

I když nejsou známy žádné případy otravy z nadměrné konzumace česneku, i zde platí, že všeho moc škodí. Výrazné silice česneku mohou totiž způsobit podráždění sliznic, čehož následkem je nepříjemné kýchání a svědění nosu.

Tip! Pokud se po probdělé noci probudíte s kocovinou, obraťte se na česnek! Silná česnečka pomůže, je to logické, česnek způsobuje větší pocení a vyloučí tak z těla toxické látky.

FENYKL

Fenykl je rostlina, která roste v oblasti středomoří, u nás ji najdeme na Jižní Moravě. Je velmi podobný kopru. Voní ale jinak, trochu štiplavě i trochu sladce. Jeho asi jeden centimetr dlouhá žlutohnědá rýhovaná semena se dají využít k dochucování prakticky čehokoliv. Jedlá je ale rostlina vlastně celá, od semen, listů, řapíků až po cibuli (též bulvu).

Léčivé účinky fenyklu

Fenykl a jeho účinky jsou známé už starým Římanům. Jeho léčivé schopnosti jsou soustředěné hlavně na trávicí soustavu, uvolňuje totiž střevní křeče, uleví od plynatosti a nadýmání. Proto ho taky dobře znají maminky, čaj z fenyklu totiž vaří svým dětem, aby se jim uvolnilo bříško. Fenykl však pomáhá i těm maminkám, které mají málo mléka, podporuje totiž laktaci a proto se doporučuje zařadit ho do svého jídelníčku, ať už jako koření, bylinu či zeleninu. Říká se také, že fenykl je výborný pomocník při hubnutí, váže na sebe totiž tuky ve střevech a ty se tím pádem neusazují v problematických oblastech břicha, stehen a hýždí. Na druhou stranu ale povzbuzuje chuť k jídlu. Mimo to ještě umí snižovat cholesterol, posilovat nervovou soustavu, odhleňovat při rýmě a kašli a ulevovat od problémů spojených s onemocněním horních cest dýchacích.

Jak na fenykl

Fenyklem se dá ochutit téměř vše, maso, ryby, saláty, omáčky, chléb, červená řepa, drcený fenykl krásně provoní i vánoční pečivo, koláče, perník atd. Lze z něj ale použít i zmiňované řapíky, které v obchodech najdeme mezi zeleninou, ty se dají zapékat, nakrájet do salátů a používat jako jakákoliv jiná zelenina. Co se týká listů fenyklu, ty lze využít stejným způsobem jako kopr. Do omáček, zavařenin či pomazánek.

KOPR

Co kopr obsahuje

Koprová semena obsahují vitamíny A a C, vápník, fosfor, železo, silice a další tělu prospěšné látky. Koprová nať je obsahuje také, ale ne v tak značném množství.

Léčivé účinky

Kopr má pozitivní vliv na srdeční činnost, zlepšuje prokrvení srdečního svalu a snižuje krevní tlak. Dále působí v trávicím ústrojí, kde bojuje proti střevním kolikám a proti jiným střevním potížím. Kopr je hodně oblíbený u kojících maminek, podporuje totiž tvorbu mléka a se svými schopnostmi působit v trávicím ústrojí bojuje i proti plynatosti a bolení bříška u dětí. Čaj z kopru navíc působí proti nespavosti, takže je kopr takovým troj-lékem, když vaše miminko v noci pláče hladem nebo bolestí bříška a nechce spát (nebo když po uspání dítka nemůžete spát vy).

Možnosti konzumace

Kopr máme spojený hlavně s koprovou omáčkou, která je mezi lidmi často neoblíbená, ale spousta lidí neví, že se dá přidávat i do mnoha jiných jídel a dokonce nápojů, které dokáže značně vylepšit. Čerstvým koprem se dá posypat například uzený losos, lze vyrábět i nejrůznější dresinky a pomazánky, přidat se dá do salátu či polévky, ale i jen tak na chléb s máslem a solí
Koprová voda
Koprová voda se připravuje na různé trávicí potíže, koliky, křeče, ale i proti škytavce. Příprava je snadná, rozdrtíme 12-13 koprových semínek, zalijeme je 225 ml vroucí vody a nechám chvilku odstát. Takovýto extrakt můžeme pít několikrát během dne, nikdy ne však ve větších dávkách, než je 15 ml pro dospělého a 5 ml pro dítě.
Koprová pomazánka
Na pomazánku budeme potřebovat pouze čtyři věci: Tvaroh, pomazánkové máslo, které pořádně promícháme a propojíme, drobně nakrájený kopr, který do tvarohu s pomazánkou vmícháme, a sůl.

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

Ostropestřec mariánský je bylina, která je známá svými příznivými účinky na lidský organismus. Je to vysoký mohutný hezký bodlák, dokonce na něj někdy můžeme narazit na zahrádkách, kde může hrát roli okrasné rostliny. Píchá a díky jeho trnům se mu též přezdívá Kristova koruna. Je to rostlina velmi praktická, má totiž silné léčivé účinky, které směřují do velmi důležitého orgánu – do jater.

Jak si jej vypěstovat

Přestože ostropestřec pochází ze Středozemí a Malé Asie, nebo jednoduše z teplých krajin, dá se poměrně dobře pěstovat i u nás. Musíme mu však zajistit dostatečně slunné místo, teplo a propustnou půdu. Je to letnička a v druhém roce se u ní začnou objevovat právě bodlinaté listy a koncem června i fialové květy, z těchto květů se pak na přelomu léta a podzimu stávají plody, které se později používají právě k výrobě čajů, tinktur či olejů....

Léčivé účinky

Léčivé účinky ostropestřce mariánského jsou známé už od pradávna, kdysi jej lidé používali jako lék po hadímu uštknutí, dnes jej užívají hlavně lidé, kteří mají problémy s játry, ale pomáhá právě i při otravě potravinami nebo léky. Dokáže pomoci i při poruchách krevního oběhu, při problémech s nízkým krevním tlakem, nebo při prázdninových nevolnostech způsobených exotickým jídlem, konzumací neznámého koření apod. Používá se však hlavně, jak už bylo zmíněno, při léčení různých onemocnění jater. Játra jsou velmi důležitý orgán, a pokud jsou zdravá a čistá, projeví se to na kvalitě a vzhledu pokožky. Ve Francii velmi rozšířená cirhóza jater se projevuje žloutnutím kůže a právě zde je toto onemocnění přisuzováno přílišné konzumaci vína. Není to však jen alkohol, který játra ničí, v dnešní průmyslově zpracované stravě je totiž velmi mnoho nežádoucích látek a důležité je si i uvědomit, že pro játra není dobré ani přílišné užívání různých synteticky vyrobených léků apod. Proto je vhodné zařadit ostropestřec do vaší stravy, ten totiž dokáže játra chránit a je vhodný například po operaci žlučových kamenů, po dlouhodobém a nadměrném užívání alkoholu a celkově při následcích poškození jater. Pro své detoxikační účinky je rovněž vhodné ho zařadit do jídelníčku při očistě těla, během hubnoucích kůr, redukčních režimů apod.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info