Koření

ČESNEK

Jaký česnek koupit

Česnek jakožto pomocník v léčbě různých onemocnění není nováček, v tomto oboru je už 3 000 let! Jako lék ho užívali už staří Číňané, dnes však raději česnek s Čínou nespojujme, dováží se totiž odtud česnek levnější, rychleji vypěstovaný, který je často v době dovozu do našich supermarketů dost starý. Takovýto česnek má jen zlomek léčivých látek, proto je třeba si dávat při nákupech pozor, a kupovat nejlépe česnek český, který se vyznačuje výraznější chutí a právě celým zástupem léčivých účinků.

Proč je česnek zdravý

Začněme například s jeho antibakteriálními účinky, česnek totiž působí proti bakteriím, kvasinkám, plísním i virům. Jeho typický pach má na svědomí především látka s názvem allicin, ta slouží jako prevence před hypertenzí a onemocněním cév, snižuje totiž hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí antimykoticky. Česnek je také označován za přírodní antibiotikum, protože jeho větší množství v jídelníčku způsobí pocení, a tak dochází k odstraňování toxických látek pryč z těla, říká se dokonce, že je bezpečnější než antibiotika.

Na co si dávat pozor

I když nejsou známy žádné případy otravy z nadměrné konzumace česneku, i zde platí, že všeho moc škodí. Výrazné silice česneku mohou totiž způsobit podráždění sliznic, čehož následkem je nepříjemné kýchání a svědění nosu.

Tip! Pokud se po probdělé noci probudíte s kocovinou, obraťte se na česnek! Silná česnečka pomůže, je to logické, česnek způsobuje větší pocení a vyloučí tak z těla toxické látky.

HOŘČIČNÉ SEMÍNKO

Zatímco hořčičná omáčka je dobře známá všem, hořčičné semínko už se takové popularitě netěší. Přitom je v jejím základem a je velmi dobré, ať už na dochucování jídel, tak jako léčivá součást našeho jídelníčku. U těchto léčivých potravin je navíc zvykem, že je lze zařadit i mezi pomocníky krásy do naší „kosmetické taštičky". V některých zemích je hořčičné semínko součástí jídelníčku, lékárničky, i kosmetiky už velice dlouho, mezi takové země patří i starověké Řecko, kde ho používal hlavně slavný Hippokratés.

Proč je léčivé

Hořčičné semínko je vynikajícím zdrojem vitamínů skupiny B (tzv. B-komplex). Do této skupiny patří například biotin, niacin, riboflavin či kyselina listová, což jsou vitamíny opravdu nezbytné pro správné fungování těla. Ale obsahuje i vitamíny A, C a K. Z minerálů v něm pak najdeme například vápník, železo a měď, ale i selen. Jeho hlavní léčebnou schopností je však to, že dokáže tělo krásně rozproudit a zahřát, proto je výborným pomocníkem při hubnutí, jakmile totiž tělo zahřeje, nastartuje metabolismus a urychlí spalování tuků. Navíc urychluje a zlepšuje průběh trávení a přirozeně působí jako lék proti zácpě. Díky jeho hřejivým schopnostem je ale také vhodný při revmatických onemocněních a artritidě. Bojuje proti kornatění cév a proti vysokému krevnímu tlaku. Černé hořčičné semínko se též používá jako pomocné léčivo i u běžného nachlazení a u problémů s dýchacími cestami a to tak, že je jednou z ingrediencí vhodných na masáž těla v problematických či bolavých oblastech.

Kosmetické využití

O hořčičném semínku se v kosmetickém světě mluví hlavně jako o urychlovači růstu vlasů. Každodenní používání masky z hořčičného semínka po dobu jednoho měsíce slibuje až deset centimetrů vlasu navíc. Dále se hojně používá hořčičný olej, ten se dá různě využít při bolesti svalů a kloubů, či v péči o pokožku.

Na co si dávat pozor

I přes výčet léčivých účinků hořčičného semínka je nutné si opět říct, že vše je nutné konzumovat s mírou. Hořčičné semínko je totiž velmi olejnaté a tudíž i dost kalorické, a i když je pravda, že tato forma tuku není tak škodlivá, je dobré si dávat pozor na množství. Dále je určitě důležité hlídat si, jaký druh hořčičného semínka kupujeme, existuje totiž spousty druhů, a z těch vybíráme jen tři: bílé, hnědé a černé.

KURKUMA

Kurkuma je koření pocházející z Východní Asie. Získáváme jej z květiny jménem Kurkumovník dlouhý, která roste do výšky až jednoho metru. Samotný květ této rostliny je velmi krásný, avšak to, co je pro nás hlavní, se odehrává v zemi. Je to totiž rostlina z čeledi zázvorovitých (proto se jí také přezdívá „žlutý zázvor"), a proto je pro nás důležitý oddenek kurkumovníku - ten se mele na koření. Z oddenku je též možné lisovat éterický olej s krásným zlatavým nádechem.

Co kurkuma obsahuje

Kurkuma obsahuje kurkuminoidy, druh flavinoidů, neboli přírodní látky způsobující ono typické žluté zbarvení, které mají na svědomí i ochranu těla před volnými radikály. Dokáží rozeznat buňku zdravou a rakovinovou a zabránit tak šíření rakoviny.

Léčivé účinky

Kurkuma zvyšuje odolnost a celkovou regeneraci organismu, podporuje imunitu a má vliv i na správné tvoření tkání. Působí nejen zevnitř na imunitu, trávicí systém a psychiku, ale i zvenku na naši kůži.

Možnosti užívání

Stejně tak jako dokáže kurkuma obohatit o zlatavou barvu potraviny, umí též rozzářit pleť. Spousta žen z Východní Asie na ní nedá dopustit a používá ji úplně běžně, kurkuma totiž udržuje pleť krásnou, elastickou, mladou, zdravou a čistou. Pokud se o kurkumu zajímáme v rámci péče o zevnějšek, je dobré se zaměřit hlavně na éterické oleje, které jsou účinné proti virům, bakteriím a plísním. Ne nadarmo se kurkuma používá k léčení kožních potíží.

SKOŘICE

Skořice je velmi zajímavé koření, se kterým nemusíte kouzlit jen v kuchyni, ale můžete si jej přinést i do koupelny. Málokdo ví, že jemně namletý voňavý prášek zvaný skořice je vlastně kůra věčně zeleného tropického stromu Skořicovníku, jehož domovem je ostrov Ceylon. Pěstuje se však i v Indii Východní, v Číně, Africe ale i v teplých zemích Amerického kontinentu.

Zpracování

Ze Skořicovníku se odlupuje kůra, ze které se dále získává velmi jemná aromatická vrstva, která pak putuje na sušení. Odlomky z této vrstvy se namelou a vznikne skořice mletá, kterou najdeme snad v úplně každém supermarketu. Z těchto úlomků je však možné získat také vonný olej zvaný silice skořicová.

Léčivé schopnosti

Odborné studie dokázaly, že při pravidelné konzumaci menší dávky skořice dochází ke snížení hladiny cukru v krvi a ke snížení hladiny nežádoucího cholesterolu, přičemž se zachovává cholesterol „dobrý". Skořice také dokáže zastavit šíření rakovinových buněk – nepustí k nim totiž dostatek živin a kyslíku a tyto nežádoucí buňky tak nemají šanci přežít. Zlepšuje také proces trávení, pomáhá při nevolnostech a celkově působí v trávicím systému příznivě. Pomáhá při boji s nachlazením, kašlem, bolestmi svalů a kloubů a jinými projevy revmatismu. Dokáže také podpořit apetit a mírnit menstruační potíže, ženy také ocení její pomoc v péči o zevnějšek.

Krása

Skořici lze pomocí zábalu použít jako přípravek proti celulitidě. Umí totiž prohřát pokožku a začít s odbouráváním podkožního tuku, který celulitidu způsobuje. Smícháme pět lžic skořice, dva kelímky jogurtu a olivový olej, a takto vytvořenou mastičku rozetřeme po stehnech a přikryjeme na 30-45 minut fólií. Pokud máte velmi citlivou pokožku, raději se této metodě vyhněte, skořice může vyvolávat alergické reakce.

Využití v kuchyni

Rozhodně stojí za to nebát se se skořicí experimentovat, nepatří jen do sladkých jídel! Dá se z ní udělat výborná marináda na maso, je to jedna z ingrediencí na svařené víno a přidává se i do arabského pokrmu „kofta". Pokud však nedopustíte na skořici jakožto přísadu do sladkých jídel, určitě nepohrdnete strouhanými jablky se skořicí, medem a oříšky, nebo si skořici zamíchejte do bílého jogurtu.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info