Maso

HOVĚZÍ MASO

Co hovězí maso obsahuje

Maso, a to jakékoliv, je pro nás hlavním zdrojem bílkovin. Nabízí také tuky, minerály, jako například vápník, železo, draslík či fosfor, najdeme v něm i vitamíny. Právě hovězí maso, například dušená zadní kýta, obsahuje v menším množství vitamín A, thiamin, riboflavin a niacin, čili skupinu vitamínů nazývanou též jako B komplex - tyto vitamíny jsou nezbytně nutné pro některé základní metabolické procesy.

Proč je dobré

Hovězí maso je dobré hlavně jako zdroj látek a živin podporujících krvetvorbu. Pokud koupíme maso mladé, správně zpracované a správně odleželé, má vysokou výživovou hodnotu, a proto se nemusíme bát zařadit ho (s mírou!) do našeho jídelníčku i přes veškeré pověry o „červeném mase". Navíc je hovězí maso dobrým zdrojem konjugované kyseliny lanolinové, která je potřebná k vytvoření správného poměru mezi tukovou a svalovou hmotou v lidském těle.

Proč je špatné

Pokud to nepřeženeme s množstvím, tak není na hovězím mase nic špatného. Podle posledních studií je sice červené maso nebezpečné (zejména pro ženy) z důvodu zvýšeného rizika srdečních chorob, avšak vše je o množství a kvalitě. Maso musí být totiž dobře zpracované a z mladého kusu zvířete, což v supermarketech najdeme jen zřídkakdy, proto je dobré snažit se nakupovat maso u řezníka s dobrou pověstí.

Tip

Pokud jdete k řezníkovi, kterého vůbec neznáte, můžete se ho zeptat na stáří zvířete a datum jeho porážky. Tak poznáte, jestli je řezník dobrý, navíc je to důležité, protože maso by správně mělo nějakou dobu zrát, odležením totiž získá na křehkosti. Stáří zvířete je rovněž zásadní, přednost dávejte masu z mladých zvířat (14-24 měsíců), takové je nejkvalitnější.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info