Mléčné výrobky

COTTAGE SÝR

Cottage znamená anglicky chalupa, takže si můžeme domyslet, že kořeny výroby tohoto sýra můžeme hledat na anglickém venkově. Dříve se vyráběl ze zkyslého kravího, ovčího a kozího mléka, dnes se vyrábí z mléka odtučněného, zpravidla kravského, pomocí kyselého a sladkého srážení. K anglickým chalupám patří stejně neodmyslitelně, jako patří mozzarella k Itálii a brynza ke Slovensku.

Co cottage sýr obsahuje

Cottage sýr je dobrým zdrojem bílkovin, stejně, jako jiné sýry, ale na rozdíl od ostatních má výrazně menší obsah tuku a tedy i výrazně méně kalorií. Jeho průměrná energetická hodnota ve 100g je 400 kJ a průměrně obsahuje 13g bílkovin, 3g sacharidů a 4-5 gramů tuku. Díky bílkovinám poskytuje větší pocit zasycení a v kombinaci se sladkým snižuje finální glykemický index. Navíc má vysoký podíl živých mléčných bakterií, které příznivým způsobem ovlivňují obranné procesy v organismu.

Jak vybrat ten nejlepší

Přestože v obchodě nemůžeme otevřít všechny kelímky, abychom do nich nahlédli a zjistili, který je „ten pravý", můžeme udělat takový malý test - s kelímkem se doporučuje jemně zaštěrkat a vyzkoušet tak vodnatost. Cottage by neměl příliš plavat ve svém nálevu (mléce, smetaně či syrovátce). Když ho pak doma otevřeme, jeho zrnka připomínající tvaroh by měla být dobře viditelná, pevná a zářivě bílá. Pokud tedy máte s některými cottage sýry tu zkušenost, že se po pokusu namazání na chleba rozteče po celém talířku, není to asi úplně ten správný.

Možnosti konzumace

Co se týká cottage sýru, můžeme popustit uzdu svojí fantazii. Dá se totiž využít na slano i na sladko a můžeme ho použít při pečení i vaření. Varianta na sladko je velmi zajímavá - stačí si připravit ovocný salát a pak ho sýrem přelít, mnoho lidí ho ale kombinuje s marmeládou, nebo z něj tvoří náplň do sladkých koláčů. Jeho slaná verze je podobná té sladké, používá se totiž jako přeliv na zeleninové saláty, můžete z něj ale udělat i omáčku k těstovinám, skvělý je i s tuňákem a olivami.

JOGURTY

Jogurt je něco pro nás tak běžného, že se ani moc nezabýváme tím, co to vlastně je. V obchodech je jich nepřeberné množství - čím více druhů, tím je těžší se v nich vyznat. Není to však až tak těžké, stačí se dozvědět něco více o tom, co to jogurty jsou a hned budete vědět, co v nich máte hledat. Mohou být velmi chutnou a nutričně zajímavou složkou naši potravy, ale můžeme také jíst neplnohodnotné produkty, které s jogurty nemají nic společného.

Co je to vlastně jogurt

Jogurt je výrobek z mléka, podmáslí nebo smetany, ve kterém se záměrně nechávají v teple vyvíjet bakterie procesem tzv. kysaní. V průběhu tohoto procesu se přeměňují cukry na kyselinu mléčnou a jogurt tak získá svou charakteristickou kyselost.

Jogurty pro lepší zažívání

Pokud se do takto připraveného jogurtu ještě přidají další probiotika, čili bakterie zlepšující rovnováhu střevní mikroflóry, mohou být opravdu nápomocné a umí upravit podmínky pro trávení v našem trávicím traktu.

Jogurt nízkotučné

Mezi nízkotučné jogurty se řadí ty s obsahem tuku do 0,5%. Spousta lidí je využívá při hubnutí, avšak většina nutričních specialistů doporučuje užít si jogurt klasický a tuky ubrat jinde. Nízkotučné jogurty bývají velmi řídké, a proto je výrobci doplňují škrobem, a tak vznikne jogurt s větší energetickou hodnotou, než má jogurt klasický, s hodnotou do 3% tuku.

Jogurty bez cukru

Takový jogurt ve skutečnosti neexistuje. Každý jogurt totiž obsahuje mléčný cukr, který je součástí mléka a je důležitý, protože z něj žijí z mléčné kultury. Existují však jogurty bez přidaného cukru.

Proč jíst jogurty

Nejeden lékař vám doporučí zařadit jogurty do každodenního jídelníčku, jsou pro nás totiž velmi důležité, protože obsahují bakterie, které potřebujeme například proto, abychom udržovali svoji obranyschopnost. Při koupi si všímejte hlavně složení a dejte na staré známé pravidlo: čím méně surovin tím lépe. Dále si všímejte obsahu tuku - doporučuje se nekupovat ani ten nejtučnější, ani ten nízkotučný a obrátit se ke zlatému středu. Pokud je jogurt nápadně hodně zlevněný, raději při koupi zkontrolujte datum spotřeby, jogurty jsou totiž určeny spíše k rychlejší spotřebě a poměrně rychle se mohou kazit.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info