Speciální potraviny

ARTYČOK

Přestože se může na první pohled zdát, že je artyčok spíše než potravina okrasná rostlina, pěstuje se hlavně pro sklizeň květních lůžek, která jsou velmi chutná. Artyčok není typickou součástí českých jídelníčků, což je dáno tím, že u nás nejsou ty nejlepší podmínky pro jeho pěstování. Seženete ho na trzích, někdy  v supermarketech, a ve specializovaných obchodech se zeleninou. Jeho úprava není složitá, ale poměrně velkou část z růžice je třeba oloupat a odkrájet, takže to chvilku trvá.

Proč je artyčok dobrý

V artyčoku je inulin, vhodný pro cukrovkáře, dále clarin, podporující činnost jater, kyselina listová, vitamín A, B1, B3, C, železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník. Artyčok dokáže zvyšovat tvorbu žluči a její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučuje škodliviny močí, pro své protialergické účinky se používá k léčbě ekzémů, také zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Říká se, že má afrodiziakální účinky.

Jak na artyčok

Artyčoky si lze připravit různými způsoby, můžeme je zapékat, stejně jako zapékáme brambory, nebo z nich udělat lehký salátek, ugrilovat třeba s lilkem, cuketou a řepou, nebo jen podusit do změknutí a podávat jako přílohu, lze je také ale smažit, vařit, péct, prostě připravovat, jak nás napadne. Každopádně je velmi strategické zařadit artyčoky mezi jednotlivé chody, obzvláště pak, když je chodů více, jako tomu bývá ve sváteční dny. Tak to dělali už staří Římané během velkých hostin. Artyčoky dokáží podpořit produkci trávicích enzymů ve slinivce a zlepšují tak její funkci. Artyčoky jsou výborné na podporu látkové výměny. Je to blahodárná potravina a ne nadarmo se mu říká „pochoutka králů".

AVOKÁDO

Avokádo je exotické ovoce, které se pyšní zejména tím, že obsahuje až 20% tuku převážně ve formě nenasycených mastných kyselin, o kterých jsme psali v článku o tucích. Mimo to je i známé svou nezaměnitelnou oříškovou chutí a krémovou konzistencí. Avokáda se lidé bojí, protože většinou neví co s ním. Zkuste úžasnou avokádovou pomazánku, nebo si ho jen tak nakrájejte k chlebu na plátky a posolte a opepřete. Dopřejete si tak dávku zdravých tuků, vitamínů, antioxidantů a bílkovin. Z avokáda si můžete dokonce vyrobit i domácí pleťovou masku.

Proč je dobré jíst avokádo

Avokádo je výjimečné zejména svým obsahem zdravých tuků, je proto vhodné pro ty, kteří se z různých důvodů snaží vyhýbat tukům živočišným. Avokádo je navíc bohatým zdrojem bílkovin, dále obsahuje vitamín C, B1, B2, B6, z minerálů železo, vápník, fosfor, draslík a další. Je také zajímavé tím, že obsahuje monosacharid manózy, což je sacharid po jehož konzumaci se nezvyšuje, ale naopak snižuje hladina cukru v krvi.

Jak na avokádo

Avokáda v obchodě vybírejte měkčí, taková jsou totiž správně zralá a jsou chutnější, než ta tvrdá. Zralé avokádo může být klidně nahnědlé, nebo úplně hnědé. Když si ale koupíte ještě nezralé, zelené a tvrdší, nevadí, avokádo vám během pár dní doma dozraje samo. Avokádo můžete přidat do salátů, používat ho místo másla, udělat si z něj tradiční mexickou omáčku guacamole, zapéct a mnoho dalšího. Zde je rychlý recept na avokádovou pomazánku.
Avokádová pomazánka Na jemnou avokádovou pomazánku potřebujete 1 zralé avokádo, česnek, lžíci bílého jogurtu, sůl, pepř, kapku citrónové šťávy a olivový olej. Avokádo oloupejte a nakrájejte na menší kousky, rozmixujte nebo pomačkejte vidličkou, přidejte pár stroužků prolisovaného česneku, velkou lžíci jogurtu, vše promíchejte nebo ještě jednou promixujte, dokápněte olivovým olejem a citrónovou šťávou a dokořeňte podle vlastních preferencí. Podávejte s pečivem. Pomazánku během procesu ochutnávejte a upravte si poměr surovin podle vlastních chutí.
Avokádová maska Jak konzumace avokáda, tak i jeho aplikace má díky vysokému obsahu tuků příznivé účinky na naši pleť. Tato maska je proto vhodná zejména pro starší pleť, kterou dokáže vyživit a napnout. Příprava masky je velmi podobná přípravě pomazánky, stačí avokádo rozmačkat a přidat jogurt či olivový olej, pleťovou masku necháme působit zhruba 20 minut a po té pleť opláchneme vlažnou vodou.

BORŮVKY

Co je na borůvkách zdravého?

Borůvky jsou napěchované prospěšnými látkami. Najdeme v nich vitamíny A, B a C, antioxidanty, minerály, organické kyseliny a ovocné cukry. Jejich nestravitelná slupka je údajně schopná na sebe vázat zánětlivé substance, které tím pádem vyloučíme z našeho těla ven. Jsou tedy dobré pro lidi trpící střevními potížemi, zejména průjmy. Borůvky jsou dobré pro náš zrak, bojují se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi a dobře se s nimi zvládá stres. Protože jsou borůvky plné antioxidantů, které dokáží ničit volné radikály, připisuje se jim také to, že dokáží snížit riziko nádorových onemocnění.
Proč borůvky barví To, že borůvky krásně zbarvují rty, mají na svědomí látky nazývané antokyany. Jsou to neškodné, v přírodě se vyskytující pigmenty, o kterých se ví, že mají dokonce příznivý vliv na organismus, chovají se totiž podobně jako některé vitamíny. Dokonce se o nich říká, že chrání buňku a zabraňují vzniku rakoviny.

BROKOLICE

Brokolice je často nazývána vitamínovou bombou, jeden kus této zeleniny obsahuje 20% doporučené denní dávky vitamínu C a spoustu dalších vitamínu, minerálů a vlákninu.

Proč je super

Brokolice je výborným zdrojem železa, vápníku, zinku, draslíku i hořčíku, který je nutný pro správnou činnost svalů, srdce, pro tvorbu hormonů, i pro přenos nervových vzruchů. Tím, že je brokolice bohatá na vlákninu pomáhá ke správnému trávení, tím pádem také čistí střeva, čehož důsledkem je to, že je pravidelná konzumace brokolice skvělou prevencí před vážnými střevními onemocněními.

Jak si brokolici připravit

Brokolice se dá jíst jak vařená, pečená, smažená, tak i syrová, když si uděláte na večeři sázené vejce a přiložíte k němu list salátu, pár plátků rajčete nebo avokáda a pár růžiček brokolice, zajistíte si večeři plnou vitamínů, minerálů a vlákniny, ve které se vše navzájem krásně doplňuje. Vařená brokolice je také výborná, můžete jí přidat k bramborům, bramborové kaši, a ozvláštnit tak každodenní přílohy. Klidně si jí můžete zapéct třeba se sýrem, šunkou, cibulkou a smetanou a vytvořit si tak velmi rychlé a chutné jídlo. Brokolice není jen skvělá v tom, co všechno pro naše tělo dělá, ale také v tom, jak jednoduše, rychle a všestranně se dá využít.

Doporučení

Abychom ale využili všech výhod brokolice, měli bychom ji do našeho jídelníčku zařadit třikrát týdně. Nemusíte se ani bát, že byste z tak časté konzumace nabrali nějaká kila, brokolice je nízkokalorická a i přesto navozuje pocit nasycení.

CELER

Celer, kořenová zelenina, která je základem pro spousty oblíbených českých jídel, poskytuje více než pouhý „základ" na vývar nebo svíčkovou. Celer se pěstuje jak pro své listy, tak pro bulvy. Druhy celeru jsou různé, existuje celer řapíkatý, listový a hlíznatý, ale všechny mají společné to, že jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálů, a mají tak na naše tělo léčebné účinky.

Proč je celer zdravý?

Celer obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, jeho listy jsou bohatým zdrojem vitamínu C, dále v něm najdeme vitamíny A, E a K. Mimo vitamíny je celer, jak už bylo výše řečeno, zásobárnou mnoha minerálů jakými jsou vápník, draslík, zinek, fosfor, ale také hořčík a železo. Říká se, že celer má také afrodiziakální účinky, a jakožto afrodiziakum slouží hlavně mužům. Ti by v případě, že by chtěli využít těchto jeho schopností, měli správně celer konzumovat syrový, nebo ve formě čerstvě vylisované celerové šťávy.
Je dobré celerem obohatit náš jídelníček i při redukčním režimu, tedy když držíme dietu. Celer je totiž téměř nekalorický, pokud jde o celer řapíkatý ten má ve 100g asi 35,5 kcal a 100g celeru bulvového má 49 kcal. Říká se, že řapíkatý celer má  záporné kalorie, to je sice pouhý mýtus, pravdou ale je, že je celer tvořen z velké části vodou a také obsahuje vlákninu, která způsobí pocit zasycení, takže je řapíkatý celer dobrým pomocníkem při hubnutí.

TIP! Kosmetické využití

Z nastrouhaného řapíkatého celeru a ze žloutku si můžete doma umíchat celerovou pleťovou masku, která pleť přirozeně vyčistí a osvěží. Masku aplikujeme na čistou pleť a necháváme působit asi 15 minut. Během aplikace se vyhýbáme kontaktu s očima, po čtvrt hodině masku opláchneme.

ČEKANKA

Čekanka listová je zelenina, která se pěstuje pro čekankové puky tvarem připomínající zavřený květ lotosu. Pokud máte s čekankou spojenou nahořklou chuť, může to být způsobeno tím, že byla špatně uchovávána. Po pár hodinách na světle totiž její listy zhořknou, proto jí v obchodech vídáme zabalenou v tmavých sáčcích, které k ní světlo nepustí.

Proč je čekanka zdravá

Hlavním přínosem konzumace čekanky je to, že obsahuje hodně vlákniny, a tak napomáhá tělu ke správnému zažívání. Proto je dobré zařadit ji mezi chody, když se chystáme k velkému hodování. Za nahořklou chuť čekanky může především intybin, což je látka, která reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku. Tato látka zbavuje střeva toxických látek a stabilizuje střevní mikroflóru. O čekance se dokonce říká, že její pravidelná konzumace je účinnou prevencí proti nemocem kardiovaskulárního systému. K tomu všemu čekanka navíc obsahuje kyselinu listovou, vitamín A, C, K, hořčík, vápník, železo a fosfor.

Jak si čekanku připravit

Čekanka je velmi vděčná zelenina, můžete jí zapékat, vařit a dusit jak chcete, ale nejvíce tělu prospěšných látek v čekance zachováte, když ji jednoduše omyjete a sníte čerstvou. Na salát potřebujete opláchnuté listy z dvou až tří puků čekanky, dvě hrušky nakrájené na tenké plátky, kousek plísňového sýra, hrst vlašských ořechů, jablečný ocet, kapku medu, sůl a pepř na dochucení. Čekanka je výborná i jen tak s olivovým olejem a citrónem, nebo vařená a podávaná stejně jako chřest.

ČERVENÁ ŘEPA

Proč je červená řepa zdravá

V dnešní době je velmi důležité zdůraznit, že je červená řepa doporučována jako prevence proti rakovinovým onemocněním, k léčbě nádorů a po její rekonvalescenci. Mnoho lidí trpí vysokým krevním tlakem a právě na ten pomáhá červená řepa také. Dále podporuje látkovou výměnu, čistí trávicí systém a podporuje tvorbu krve. Co se týká obsahu vitamínů obsahuje řepa zejména vitamín B, provitamín A, a vitamín C, bohatší je však na vlákninu, draslík, křemík, sodík a zajímavý pektin, který podporuje vylučování cholesterolu a většinu těžkých kovů z těla.

Jak červenou řepu upravit

Mnohé svou chutí překvapila hlavně červená řepa pečená. Jak na ni? Vybíráme řepy spíše menší. Ty i se slupkou omyjeme a postupně si je pokládáme na alobal, vždy je pokapeme olivovým olejem, lehce posolíme, opepříme, pokapeme balzamikovým octem, dochutíme podle vlastních představ a každou jednotlivě do alobalu zabalíme, poté, co máme všechny řepy připravené na pečení, je pokládáme na plech, a ten vložíme do předem vyhřáté trouby. Je lepší řepu péct pomaleji, než rychle a na vysoké teplotě. Nicméně pečení zabere nejméně jednu hodinu a to na 190°C. Pokud už jsou řepy hezky měkké a voňavé, oloupeme jejich slupku a pomocí ostrého nože nakrájíme na co nejtenčí plátky. Z rukoly si vytvoříme na talíři hnízdečko na které klademe plátky řepy střídavě s kozím sýrem. Celé dílo dokořeníme, dokápneme olivovým olejem a balzamikový octem, posypeme vlašskými oříšky a můžeme podávat nádhernou, úžasně vonící pochoutku plnou tělu prospěšných látek a chuťových zážitků. Kozí sýr klidně vyměňte za balkánský nebo jakýkoliv, který máte rádi, stejně tak koření si můžete přizpůsobit podle potřeb, klidně přidejte do balíčku z alobalu stroužek česneku nebo řepu posypte tymiánem, zde záleží na preferovaných chutích každého.
Tip I když pečená řepa zatím snad chutnala úplně všem, kteří ji ochutnali, nejvíce dobrého z ní dostaneme, když si ji vychutnáme čerstvou. A čerstvá řepa se nejlépe konzumuje ve formě vylisované šťávy, ta je dobrá na vyčištění střev, vysoký krevní tlak, chřipku či angínu, povzbuzení krevního oběhu a pro zlepšení sportovního výkonu.
Na co si dát pozor Protože červená řepu obsahuje poměrně velké množství sacharidů měli by si na ni dávat pozor hlavně cukrovkáři.

ČESNEK

Jaký česnek koupit

Česnek jakožto pomocník v léčbě různých onemocnění není nováček, v tomto oboru je už 3 000 let! Jako lék ho užívali už staří Číňané, dnes však raději česnek s Čínou nespojujme, dováží se totiž odtud česnek levnější, rychleji vypěstovaný, který je často v době dovozu do našich supermarketů dost starý. Takovýto česnek má jen zlomek léčivých látek, proto je třeba si dávat při nákupech pozor, a kupovat nejlépe česnek český, který se vyznačuje výraznější chutí a právě celým zástupem léčivých účinků.

Proč je česnek zdravý

Začněme například s jeho antibakteriálními účinky, česnek totiž působí proti bakteriím, kvasinkám, plísním i virům. Jeho typický pach má na svědomí především látka s názvem allicin, ta slouží jako prevence před hypertenzí a onemocněním cév, snižuje totiž hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí antimykoticky. Česnek je také označován za přírodní antibiotikum, protože jeho větší množství v jídelníčku způsobí pocení, a tak dochází k odstraňování toxických látek pryč z těla, říká se dokonce, že je bezpečnější než antibiotika.

Na co si dávat pozor

I když nejsou známy žádné případy otravy z nadměrné konzumace česneku, i zde platí, že všeho moc škodí. Výrazné silice česneku mohou totiž způsobit podráždění sliznic, čehož následkem je nepříjemné kýchání a svědění nosu.

Tip! Pokud se po probdělé noci probudíte s kocovinou, obraťte se na česnek! Silná česnečka pomůže, je to logické, česnek způsobuje větší pocení a vyloučí tak z těla toxické látky.

DATLE

Datle jsou pro nás, lidi žijící ve vnitrozemí, tak trochu exotikou. Během pochutnávání si na sladkých datlích zavzpomínáme na léto, na dovolenou v Řecku či Egyptě, na slunce a na moře. Pěstují se hlavně v Egyptě, ve Španělsku, Tunisku a Maroku, ale i v Kalifornii, tedy v teplých a slunečných oblastech. Říká se, že musí mít „nohy ve vodě a hlavu na slunci". V těchto zemích se datle konzumují hlavně čerstvé, my je známe spíše sušené. Přestože datle vnímáme jako sváteční pochoutku, měli bychom je do našeho jídelníčku zařazovat častěji, než jedenkrát v létě na dovolené a jedenkrát v zimě na Vánoce.

Proč jsou datle zdravé

Datle jsou vhodné zejména jako sladkost nebo svačinka, pokud potřebujeme rychle dodat energii. Obsahují totiž asi 70% sacharidů, proto jsou taky ovocem s patrně nejvyšší energetickou hodnotou. Zdravou sladkostí jsou proto, že sacharidy, které datle obsahují, údajně příliš neovlivňují hladinu glukózy v krvi a jsou prevencí proti ucpávání tepen. Jsou dobré nejen pro náš fyzický stav, ale i ten duševní, energii dodávají jak tělu, tak psychice. Mimo to jsou zdravé, protože obsahují vitamíny B1, B2, niacin (B3), vitamín B6, provitamín A, vitamín C (ten ale pouze datle v čerstvém stavu), vlákninu, vápník a železo (to ale zase naopak datle ve stavu sušeném). Takže mlsat datle, zejména pokud nás čeká náročný den, se opravdu vyplatí. Výjimečnou snídani získáte, pokud si přimícháte datle do kuskusu oslazeného třeba akátovým medem.

Zajímavosti Pro svou proslulou sladkost se z datlí vyrábí i datlový cukr, který vzniká přirozenou krystalizací sacharidů v datlích. V obchodech se zdravou výživou najdeme mezi javorovým sirupem a sirupem z agáve také právě sirup datlový, který můžeme libovolně používat pokaždé, když budeme chtít něco osladit. Datlový sirup vykapává z přezrálých plodů datlí a je znám také jako datlový med. V zemích, ve kterých se datle pěstují, je toto ovoce důležitou součástí každodenního jídelníčku, proto se také v těchto zemích mele z datlí i mouka. Protože to jsou země horké a většinou plné pouští, rozmačkané a uhnětené datle v konzervě jsou hlavní stravou v karavanní dopravě.

DÝNĚ

Mnoho lidí vnímá dýně pouze jako ozdoby na Halloween, které se nedají jíst. A že by měly být dokonce léčivé? Tomu nevěří už vůbec. Tak zaprvé, dýně se dají jíst na nekonečně mnoho způsobů a dají se využít i jejich semínka. Za druhé, obsahují spoustu vitamínů a tělu prospěšných látek! A za třetí, mají spoustu léčivých účinků a navíc se s nimi dobře bojuje proti příznakům stárnutí.

Proč má dýně blahodárné účinky na naše tělo?

Dužina dýně, nebo také tykve velkoplodé, obsahuje vodu a vlákninu, takže nás rychle zasytí. Působí močopudně a má také příznivé účinky na trávicí systém - jedním z nich je to, že ze střev odstraňuje škodlivé látky, takže by se dalo říct, že detoxikuje. Dokonce existují i detoxikační čistící kůry, během kterých se jí jen dýně a pije jen voda. Dále v sobě skrývá tělu prospěšné nenasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují činnost srdce a cév, díky těm dokáže pravidelná konzumace dýně také vylepšit kvalitu vlasů a pleti. Z vitamínů obsahuje ty ze skupiny B, vitamín C, E a provitamín A neboli beta karoten. Dýně jsou dále bohaté i na minerály, obsahují například vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor a draslík. Jejich další, zajímavou složkou je kyselina foliová, která je známější pod názvem kyselina listová. O jejich příznivých účincích na naše tělo by se dalo hovořit dlouho, ale to nejdůležitější je, že je nezbytná pro růst buněk a pro jejich správné dělení.

Jak na dýni

Druhů dýně existuje mnoho, mezi nejznámější a nejpoužívanější patří dýně máslová, Hokkaidó, velkoplodá, muškátová, žaludová a jiné. Všechny vyjmenované se dají použít v kuchyni a mají široké využití! Z dýní si můžeme připravit například pikantní krémovou polévku, která je výborná při chmurných podzimních večerech. Nejen, že zahřeje, ale svou barvou rozzáří šedivé podzimní dny. Dýně se dá ale dát i do buchet, perníků a jiných zákusků, nebo se z ní dá dělat džem či kompot. Někteří milovníci dýní ji dávají i do bramborové kaše nebo podávají jako přílohu. Důležitou součástí dýně jsou ale dýňová semínka, ta jsou totiž velmi výživná. Lze je přidat prakticky do čehokoliv. S opraženými dýňovými semínky můžete ozdobit právě onu polévku, nebo s nimi posypat oblíbený salát a dodat mu tak nové rozměry. O dýňových semínkách zbavených oleje se říká, že pokud se konzumují společně s glukózou, mají srovnatelný účinek jako tryptofan - uklidňující a uspávající.

FENYKL

Fenykl je rostlina, která roste v oblasti středomoří, u nás ji najdeme na Jižní Moravě. Je velmi podobný kopru. Voní ale jinak, trochu štiplavě i trochu sladce. Jeho asi jeden centimetr dlouhá žlutohnědá rýhovaná semena se dají využít k dochucování prakticky čehokoliv. Jedlá je ale rostlina vlastně celá, od semen, listů, řapíků až po cibuli (též bulvu).

Léčivé účinky fenyklu

Fenykl a jeho účinky jsou známé už starým Římanům. Jeho léčivé schopnosti jsou soustředěné hlavně na trávicí soustavu, uvolňuje totiž střevní křeče, uleví od plynatosti a nadýmání. Proto ho taky dobře znají maminky, čaj z fenyklu totiž vaří svým dětem, aby se jim uvolnilo bříško. Fenykl však pomáhá i těm maminkám, které mají málo mléka, podporuje totiž laktaci a proto se doporučuje zařadit ho do svého jídelníčku, ať už jako koření, bylinu či zeleninu. Říká se také, že fenykl je výborný pomocník při hubnutí, váže na sebe totiž tuky ve střevech a ty se tím pádem neusazují v problematických oblastech břicha, stehen a hýždí. Na druhou stranu ale povzbuzuje chuť k jídlu. Mimo to ještě umí snižovat cholesterol, posilovat nervovou soustavu, odhleňovat při rýmě a kašli a ulevovat od problémů spojených s onemocněním horních cest dýchacích.

Jak na fenykl

Fenyklem se dá ochutit téměř vše, maso, ryby, saláty, omáčky, chléb, červená řepa, drcený fenykl krásně provoní i vánoční pečivo, koláče, perník atd. Lze z něj ale použít i zmiňované řapíky, které v obchodech najdeme mezi zeleninou, ty se dají zapékat, nakrájet do salátů a používat jako jakákoliv jiná zelenina. Co se týká listů fenyklu, ty lze využít stejným způsobem jako kopr. Do omáček, zavařenin či pomazánek.

GRANÁTOVÉ JABLKO

Granátové jablko samo o sobě jako jeden malý zázrak vypadá. Pod tlustou a tvrdou slupkou se v až dvanácti pouzdrech schovává na 600 nádherných třpytivých semínek ve sladké růžové tekutině. Granátové jablko je prostě nesmírně krásné, zázračné a zdravé.

Proč?

Granátové jablko obsahuje hlavně vitamíny skupiny B, zejména pak vitamín B1, B2, B3, B9, dále vitamín A, C a E. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík a draslík. Právě díky vysokému obsahu draslíku, hořčíku a sodíku je vhodné pro sportovce a těžce pracující, kteří tyto důležité minerály snadno vypotí. Zajímavá je také slupka granátového jablka, která obsahuje látky svíravé a stavěcí, jako je například kyselina taninová, ty jsou typické svou hořkou chuťí. Říká se, že je granátové jablko vhodné také na snížení krevního tlaku, a naopak na zvýšení sexuální touhy, tím pádem se často zařazuje mezi přírodní afrodiziaka. Dále má účinky antioxidační, a jeho pravidelná konzumace zmírňuje následky stárnutí a snižuje riziko onemocnění chorobami kardiovaskulárního systému. Vzhledem k tomu, že tyto nemoci jsou časté a jejich velmi častým důsledkem je smrt, měli bychom opravdu zvážit, jak často tyto potraviny, které mají schopnost předcházet onemocněním kardiovaskulárního systému, konzumovat. Dále se obecně granátové jablko doporučuje těm, kteří mají nějaké problémy se zažíváním, dokážetotiž tyto nepravidelné stravovací potíže urovnat. Zejména dobře si poradí se zácpou.

Jak na granátové jablko

Přestože je to ovoce exotické, v obchodech ho najdeme úplně běžně. Jeho cena se pohybuje okolo 20 až 30 korun. Jíst se dá úplně stejně jako každé jiné ovoce. Zdobí se s ním dezerty, semínka se sypou do jogurtu, nebo se jí jen tak samotná.

HOŘČIČNÉ SEMÍNKO

Zatímco hořčičná omáčka je dobře známá všem, hořčičné semínko už se takové popularitě netěší. Přitom je v jejím základem a je velmi dobré, ať už na dochucování jídel, tak jako léčivá součást našeho jídelníčku. U těchto léčivých potravin je navíc zvykem, že je lze zařadit i mezi pomocníky krásy do naší „kosmetické taštičky". V některých zemích je hořčičné semínko součástí jídelníčku, lékárničky, i kosmetiky už velice dlouho, mezi takové země patří i starověké Řecko, kde ho používal hlavně slavný Hippokratés.

Proč je léčivé

Hořčičné semínko je vynikajícím zdrojem vitamínů skupiny B (tzv. B-komplex). Do této skupiny patří například biotin, niacin, riboflavin či kyselina listová, což jsou vitamíny opravdu nezbytné pro správné fungování těla. Ale obsahuje i vitamíny A, C a K. Z minerálů v něm pak najdeme například vápník, železo a měď, ale i selen. Jeho hlavní léčebnou schopností je však to, že dokáže tělo krásně rozproudit a zahřát, proto je výborným pomocníkem při hubnutí, jakmile totiž tělo zahřeje, nastartuje metabolismus a urychlí spalování tuků. Navíc urychluje a zlepšuje průběh trávení a přirozeně působí jako lék proti zácpě. Díky jeho hřejivým schopnostem je ale také vhodný při revmatických onemocněních a artritidě. Bojuje proti kornatění cév a proti vysokému krevnímu tlaku. Černé hořčičné semínko se též používá jako pomocné léčivo i u běžného nachlazení a u problémů s dýchacími cestami a to tak, že je jednou z ingrediencí vhodných na masáž těla v problematických či bolavých oblastech.

Kosmetické využití

O hořčičném semínku se v kosmetickém světě mluví hlavně jako o urychlovači růstu vlasů. Každodenní používání masky z hořčičného semínka po dobu jednoho měsíce slibuje až deset centimetrů vlasu navíc. Dále se hojně používá hořčičný olej, ten se dá různě využít při bolesti svalů a kloubů, či v péči o pokožku.

Na co si dávat pozor

I přes výčet léčivých účinků hořčičného semínka je nutné si opět říct, že vše je nutné konzumovat s mírou. Hořčičné semínko je totiž velmi olejnaté a tudíž i dost kalorické, a i když je pravda, že tato forma tuku není tak škodlivá, je dobré si dávat pozor na množství. Dále je určitě důležité hlídat si, jaký druh hořčičného semínka kupujeme, existuje totiž spousty druhů, a z těch vybíráme jen tři: bílé, hnědé a černé.

CHIA SEMÍNKA

Chia („čia") semínka jsou semena šalvěje hispánské (salvia hispanica) a kdysi byly jednou z hlavních složek jídelníčku Aztéků. Dnes jsou oblíbená hlavně u sportovců a lidí, kteří se snaží jíst zdravě.

Co chia semínka obsahují

Ve 100 g chia semínek najdeme přibližně 21 g bílkovin, 33 g tuků, 41 g vlákniny, sacharidy, 714 mg vápníku, 16 mg železa, 613 mg niacinu (B3), a také thiamin (B1) a riboflavin (B2). Jsou potravinou, která by nám na pustém ostrově dost pravděpodobně zachránila život, obsahují totiž vše, co potřebujeme a dokonce něco navíc, dokáží totiž předcházet různým onemocněním a ještě mají léčivé účinky.

Léčivé účinky

O chia semínkách je známo, že příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru, protože se z nich energie uvolňuje pozvolna, takže nemáme tak rychle hlad. Podporují správnou funkci některých orgánů, posilují imunitu, snižují hladinu cholesterolu, vážou na sebe vodu a díky vysokému obsahu vápníku jsou dobré pro posilnění kostí a zubů. Navíc, díky omega-3 mastným kyselinám pomáhají správnému fungování mozku.

Možnosti konzumace

Když chia semínka na chvíli namočíme do vody, několikrát zvětší svůj objem a vznikne z nich gel, ze kterého se dá dále tvořit. Vyrobit z něj můžeme například puding, kaši, krém či různé pomazánky. Dále z nich můžeme upéct sušenky či chléb, přidat si je můžeme do každodenních cereálií či do nápojů. Po nadrcení na prášek je můžeme nasypat prakticky do každého jídla.

Na co pozor

Pokud se chystáte zařadit chia semínka do jídelníčku vašeho dítěte, omezte se na jednu lžíci denně, s větším množstvím vlákniny by mohla mít dětská střeva ještě problémy. Něco podobného platí i pro dospělé – dejte si pozor, abyste nepřekračovali doporučenou denní dávku, čili 50g.

JAHODY

Jahody se u nás těší velké oblíbenosti a popularitě. Nejedna česká zahrádka jimi v létě voní a nejedno malé dítě je miluje, a to v jakékoli formě. To je dobře, protože zrovna jahody z naší vlastní zahrádky jsou tím největším pokladem. Stejně jako u ostatních zázračných super jídel jsou totiž jahody výjimečně dobré, zdravé a krásné, a dokonce se opět dají využít jako domácí přírodní kosmetický přípravek.

Co je na jahodách zdravého

Jahoda je vhodný druh ovoce pokud zrovna držíme dietu, nebo pokud se jednoduše snažíme snížit denní energetický příjem. Ve 100g je totiž pouze 30 kcal, což je oproti ostatnímu, běžně kupovanému ovoci, docela málo. Například takový banán má ve 100g 92 kilokalorií! Jahody sice tedy obsahují malé množství „energie", za to ale obsahují velmi mnoho vitamínů, a to je pro nás mnohem důležitější. Zlatou medaili, co se týká množství v celkovém obsahu, by získal vitamín C, za ním by se umístil vitamín A. Následovala by kyselina listová, což je pro nás velmi důležitá látka, nezbytná pro syntézu nukleových kyselin a pro krvetvorbu. Dále obsahují například draslík, mangan či zinek, který najdeme v drobných zelených semínkách na povrchu jahod. Ten je nutný pro správné fungování imunitního systému a prý dokáže zajistit lepší sexuální život. Dále v jahodách najdeme katechiny, které na sebe dokáží vázat toxické látky a vylučovat je z těla pryč. Další plus pokud hubneme či zbavujeme tělo nechtěných látek.

Na co si dávat pozor

Jak už bylo výše avizováno, jahody jsou nejlepší z vlastní zahrádky, z vlastního balkónu, nebo přímo od farmáře. Prostě a jednoduše z takového zdroje, u kterého jsme si jisti, že jahody „nechrání" žádné pesticidy. Je dobré si hlídat, aby se tyto látky do našeho těla nedostaly, mohou totiž působit toxicky na vývoj nervové soustavy.

Využití v kosmetice

Málokdo to ví, ale jahody dokáží krásně vybělit zuby. Stačí si z nich doma vytvořit vlastní pastu. Ta se skládá ze dvou ingrediencí, tou první jsou pochopitelně jahody a tou druhou sůl, která může být nahrazena jedlou sodou. Na internetu se lze dočíst i o jahodové pastě s citrónem, ale mnozí odborníci příliš nedoporučují aplikovat citron takto přímo na zuby, je možné, že bychom si takovouto pastou poškodili sklovinu.

KAKAOVÉ BOBY

Dobré účinky kakaových bobů si nesmíme spojovat se spoustou potravin, které se z něj vyrábí. Přeslazené a přepražené kakao či levná čokoláda nenabízí asi nic prospěšného. Tím se však nemyslí, že by produkty z kakaových bobů byly špatné, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa a i kvalitní kakao jsou v určitém množství zdravými potravinami, musíme si však všímat podílu kakaa a cukru.

Co kakaové boby obsahují

Z minerálů obsahují hlavně hořčík, který zajišťuje správnou funkčnost nervové soustavy, síru, která pomáhá udržovat zdravé vlasy a pleť, nebo zinek, železo, měď či mangan, což jsou minerály, které podporují silnou imunitou a správnou krvetvorbou. Mají v sobě spousty sacharidů, vlákniny a navíc dobré tuky, které neovlivňují hladinu cholesterolu. Z vitamínů jsou bohaté na vitamín C a jsou obrovským zdrojem energie - ve 100g je 2386 KJ.

Léčivé účinky

Za léčivými účinky kakaových bobů stojí hlavně látky nazývané bioflavonoidy, (flavonoidy) nebo též vitamín P. Právě flavonoidy jsou známé svými antioxidačními a léčivými účinky - dokáží se poprat s volnými radikály, zpevňují stěny žil a snižují propustnost kapilár, jsou také pomocníky při léčbě vysokého tlaku a diabetu a podporují imunitu. Ale pozor, z jejich přebytku vám může být nevolno! Kakao je zároveň považováno (díky obsahu serotoninu a dopaminu) za nejlepší přírodní antidepresivum. Některé výzkumy dokonce tvrdí, že kakao dokáže pomoci předcházet střevním potížím způsobeným stresem, ale také vzniku nádorů způsobených chemickými látkami.

Možnosti konzumace

Pro rychlé dodání energie můžeme jíst kakaové boby samotné, celé. Nahrubo nasekanými boby můžeme zdobit cokoliv nás napadne - dezerty, jogurty, ovoce nebo müsli. A pokud boby v mixéru rozsekáme, dostaneme prášek, který můžeme používat místo kakaa. Navíc, prášek z kakaových bobů nemizí tak rychle, jako běžné kakao, takže například do dezertů ho spotřebujete mnohem méně.

KOKOSOVÝ OLEJ

Rostlinných olejů existuje velké množství, kokosový ale vyniká. Je totiž výborný pro naše zdraví; je vhodný při redukci váhy, dá se používat jako bělící pasta na zuby, lze s ním vytvořit masku na zničené vlasy, používat ho jako krém po opalování nebo krém na masáže celého těla a také jako výživný balzám na zničené rty. Kromě toho všeho je velmi chutný a má příjemnou kokosovou vůni.

Co kokosový olej nabízí

Naše tělo zpracovává kokosový olej podobně jako cukry, což znamená, že je rychlým zdrojem energie, se kterou tělo umí spořit a tak ji uvolňuje postupně. Je až z padesáti procent tvořen kyselinou laurovou, což je poměrně vzácná látka, která je známá pro své antibakteriální vlastnosti. Protože takovýchto vzácných látek obsahuje kokosový olej více, připisuje se mu titul přírodní antibiotikum, protože chrání tělo před viry, bakteriemi, plísněmi a kvasinkami. Je výborný při redukci váhy, umí totiž přispívat ke snížení tuku v oblasti břicha, což je výborná vlastnost, protože tuk uložený v oblasti břicha je jeden z nejnebezpečnějších.

Možnosti konzumace

Kokosový olej je velmi praktický - hodí se na pečení, smažení a vaření a navíc se jako jeden z mála olejů při vyšších teplotách nepřepaluje. Můžeme ho používat stejně jako máslo - lze ho mazat na chléb, používat namísto másla při pečení, osmažit na něm thajskou směs a vytvořit tak exotické pokrmy, a když už nebudeme vědět, co s kokosovým olejem dál, přesuneme se s ním do koupelny a začneme se zkrášlováním.

KONOPNÉ SEMÍNKO

Přestože bylo mezi lidmi na konopí dlouhou dobu nahlíženo hlavně jako na drogu, dnes už je běžné, že se v domácnostech objevují například konopné masti, balzámy na rty, šampony či mýdla, ale i konopné oleje a čím dál tím víc právě i konopná semínka.

Co konopná semínka obsahují

Z vitamínů obsahují ty ze skupiny B, dále vitamín A, C a E. Z minerálů bychom v nich našli například vápník, hořčík, železo, zinek a jiné. Co se týče celkového složení semínek, jsou tvořena z 25% bílkovinami, z 34% sacharidy a z 31% tuky.

Léčivé účinky

Konopná semínka obsahují 20 aminokyselin a z toho 8 kyselin esenciálních, tedy důležitých pro naše tělo. Tyto kyseliny hrají roli v klíčových biologických procesech; vylepšují kvalitu buněk, nebo se přímo podílejí na jejich tvorbě. Vzhledem k obsahu vstřebatelných bílkovin jsou konopná semínka velmi dobrá pro sportovce i pro správný vývoj orgánů u dětí, tedy i pro těhotné ženy.

Možnosti konzumace

S konopnými semínky se dá nakládat jako s oříšky. Posypte si s nimi jogurt, přidejte do domácích cereálií, přisypte do těsta na chléb atd. Někomu nemusí chutnat tvrdší slupka a její ořechová chuť, není však problém semínka opražit, rozdrtit, naklíčit (jsou potom jemnější), nebo přímo koupit semínka loupaná. Pokud jste milovníkem salátů a už vás nebaví používat jen olivový olej, můžete vyzkoušet právě olej konopný.

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ

Co je to kustovnice?

Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Kustovnice čínská je známá také jako goji [godži] nebo pod latinským názvem lycium chinese. Používá se v Číně jako omlazující ovoce. Podobá se šípku, sušená vypadá jako větší červené borůvky.

Účinky

Kustovnice je známa svou prospěšností pro lidský organismus. Je přírodním dopingem pro játra, příznivě harmonizuje jejich činnost i činnost ledvin. Kromě těchto účinků dále posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje také krvetvorbu, má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění.

Prospěšné látky

Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2, aktivní polysacharidy, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.) Díky všem zmíněným vlastnostem je kustovnice čínská tradičně považována za omlazující ovoce, které slouží jako prevence proti civilizačním nemocem, pomáhá zabraňovat předčasnému stárnutí organismu a zmírňuje celkovou degeneraci fyziologických funkcí. V sušeném stavu lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou. Na trhu je k dispozici i 100% bio šťáva.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Len je modře kvetoucí rostlina, jejíž stonky obsahují vlákninu, která se využívá právě v textilním průmyslu a jejíž semínka, která existují hnědá a zlatá, se pro své množství zdraví prospěšných účinků využívají v kulinářství. Mnoho příznivců makrobiotického stravování také říká, že díky čisté energii ze semínek se můžeme cítit mladší, plni energie a otevřeni novým zkušenostem a zážitkům.

Co lněné semínko obsahuje

Hlavně tuky, vlákninu a bílkoviny. Z minerálů je výjimečně bohaté na draslík, v menším množství pak obsahuje vápník, železo, měď, hořčík a zinek. Z vitamínů v něm nalezneme vitamín E a vitamín B6 (pyridoxin), který hraje důležitou roli pro imunitu organismu. Ze zralých semen lnu setého se pak dá lisováním za studena vyrábět jedlý lněný olej, který je dobrý hlavně díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin v těchto semínkách.

Léčivé účinky

Mezi hlavní léčivé schopnosti lněného semínka patří snižování vysokého krevního tlaku (hypertenze), snižování rizika vzniku srdečních chorob, mozkových příhod, ale i zabraňování vzniku aterosklerózy. Lněná semínka mají také příznivý vliv na veškeré žaludeční problémy, len totiž v kontaktu s vodou vytváří sliz, který chrání stěny orgánů a urychluje jejich regeneraci. Tento sliz na sebe také váže škodlivé látky, které vyvede z těla ven. Má tedy i detoxikační schopnosti. Jeho další zajímavou dovedností, která se týká žen, je pomoc na hormonální úrovni, tedy při nepravidelné menstruaci a během menstruačních potížích. Těhotným ženám před porodem pomáhá uvolňovat porodní cesty a po porodu napomáhá k správné laktaci.

Možnosti konzumace

Stejně jako ostatní semínka se dá i to lněné využít mnoha způsoby, mezi nejčastější patří sypání do jogurtů, müsli a salátů, ale i přidávání do těsta na domácí pečivo a sušenky či do pomazánek a polévek. Někdo si ze lnu dělá i hustší čaj a jiné nápoje.

MED

Přestože se může zdát, že med je potravina jako každá jiná, není tomu tak. Do sekce superpotravin tento zlatavý zázrak nezařazujeme jen tak pro nic za nic.

Proč je med dobrý

Včelí med obsahuje převážně monosacharidy, glukózu a fruktózu, tedy jednoduché cukry, jejichž zpracování není pro organismus člověka nijak pracné. Proto si ho oblíbili i sportovci, z medu rychle získají energii. Med je pro tělo i mnohem lépe stravitelný, než rafinovaný cukr, ten, pokud možno, nejezte raději vůbec, často je zařazován mezi 5 bílých jedů.
Med je navíc silně zásadotvorný, zbavuje organismus kyselosti, vyrovnává pH, což je nejdůležitější předpoklad pro štíhlost, zdravou pleť a vlasy a hlavně pro to, abychom se vyhnuli nádorovým onemocněním.

Proč je med zdravý

Protože včely, které jej vyrábí ze sladkých roztoků, jej zahušťují a obohacují o enzymy, takže med obsahuje plno léčivých látek z přírody. A pokud si myslíte, že si medem, jako vším, co je sladké, snadno zkazíte zuby, mýlíte se. Med zubní kazy nevytváří, je v něm dostatek minerálních látek jako je vápník a hořčík, proto si je organismus „nekrade ze zubů" jako to dělá při požití rafinovaného cukru, a proto med zuby neoslabuje. Naopak, posiluje je, protože má protizánětlivé účinky.

Co všechno dokáže med?

  • Pomáhá při nachlazení dýchacích cest
  • Doporučuje se přikládat na rány a popáleniny
  • Je výborný na nervovou vyčerpanost
  • Lze z něj utvořit masku na zářivé vlasy i pleť
  • Funguje i jako balzám na popraskané rty
  • Dokáže rozšiřovat cévy, proto je výborný pro lidi trpící vysokým krevním tlakem
  • Je přírodní antibiotikum
  • Má antiseptické účinky

Jaký med koupit?

Doporučuje se kupovat med český. Pokud vidíte, že je med ve sklenici zkrystalizovaný, nelekejte se, to je normální, navíc až si pak budete dělat tu masku z medu, bude to zároveň mít účinek jako jemný peeling. Med uchovávejte v suchu a chladnu v nějaké dobře uzavíratelné sklenici.

NONI

Noni - Morinda Citrifolia - je zatím dost neznámá potravina, která však jistě stojí za pozornost, protože má léčivé účinky. V našich končinách se s ní však nesetkáte - roste na Havaji, ostrovech Francouzské Polynésie, Fidži nebo v Jižní Indii.

Co Noni obsahuje

Noni obsahuje 18 aminokyselin, mezi kterými jsou i ty esenciální, které si náš organismus neumí vytvořit sám, ale potřebuje je. Z minerálů zde najdeme sodík, draslík, hořčík, železo a mnoho dalších, z vitamínů hlavně A, C, E, a vitamíny skupiny B. Noni však obsahuje také látky, které bychom jinde hledali jen těžko – scopoletin, zodpovědný hlavně za dobrou náladu a klidný spánek, damnacantbal, který pomáhá předcházet nádorovým onemocněním, xeronin, který posiluje obranyschopnost, a proxeronin, jenž má na svědomí regeneraci buňek.

Léčivé účinky

Kromě již výše zmíněného pomáhá Noni posilovat přirozenou obranyschopnost organismu, napomáhá správnému trávení a lepšímu vstřebávání živin, ulevuje od bolesti, upravuje spánkový režim a reguluje využívání energie, zbavuje tělo toxických látek a zároveň revitalizuje buňky a tak omlazuje tělo, podporuje látkovou výměnu a napomáhá tak k redukci váhy a dokonce podporuje dobrou náladu a duševní klid. Jedním z nejzajímavějších léčivých účinků Noni je, že snižuje riziko vzniku rakoviny tím, že omezuje růst nádorových buněk.

Možnosti konzumace

Noni se konzumuje převážně jako tekutina ve formě džusů, šťáv, či sirupů. Samotné plody nejsou podle mnohých moc chutné, ale stejně je prakticky nelze sehnat. Za to džus či šťávu Noni dnes již objednat lze. Pozor jen na možnou alergickou reakci. Zaznamenalo jí ale jen velmi málo lidí, a když přestali noni užívat a pili hodně vody, po dvou dnech odezněla.

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Co je rakytník?

Co je vlastně rakytník a odkud pochází? Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides, Rakytník úzkolistý) je větrosnubný opadavý, trnitý, až 6 m vysoký dvoudomý řídký keř či keřovitý strom. Původně pochází z Ruska, ovšem dnes je již rozšířen po celé Evropě a Asii. Na Sibiři jej lidé využívali pro jeho léčivé účinky v oblasti medicíny. Rakytník byl v tamějších oblastech nazýván "sibiřským zázrakem" nebo "citroníkem severu". V bývalém Sovětském svazu byl dokonce z důvodů velkovýroby šlechtěn, a tak vzniklo i několik dalších odrůd. V dnešní době jsou jeho účinky známé již po celém světě. Rakytník je využíván v potravinářství (sirupy, kompoty, marmelády, džemy), medicíně (léčba kožních onemocnění, sliznice, vředů, zažívacích potíží, rakoviny, gynekologických problémů), v kosmetice a dokonce i v zemědělství, jako ochrana před půdní erozí.

Účinky

Rakytník řešetlákový má pozitivní účinky na lidské zdraví, má vysoký obsah biologicky aktivních látek. Pro své účinky je nazýván rostlinou budoucnosti.
Rakytník je vhodné užívat při nejrůznějších virózách a chřipkách, v době kdy je potřebné doplnit vitaminy a posílit imunitu. Zajišťuje rekonvalescenci při nachlazeních. Je vynikající pro očistu organismu od toxických zplodin. Doporučuje se dokonce jako obranná látka proti následkům civilizačního stresu.

Plody, šťáva z nich i extrakt ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku, ale také tvorbu krve a jsou antimikrobiálně aktivní. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Rakytník je k dostání v podobě kapslí, oleje, šťávy či sirupu.

QUINOA

Quinoa, neboli Merlík čilský, pochází z Ameriky a je v poslední době velmi diskutovanou potravinou. Je výživná, nutričně zajímavá a konzumovali ji už staří Inkové.

Co Quinoa obsahuje

Z 58% je Quinoa složena ze sacharidů, dále se pyšní velmi vysokým obsahem bílkovin (přibližně 15%) a relativně vysokým obsahem tuků (přibližně 5%). Poslední část pomyslného koláče (zbylých 22%) tvoří spousta vitamínů, minerálů, vlákniny, aminokyselin a jiných tělu prospěšných látek. Obsahuje také vitamín E, což je antioxidant, který chrání před volnými radikály a snižuje tak riziko vzniku nádorových onemocnění. Z minerálů obsahuje Quinoa hořčík, vápník a další, ale s obsahem vápníku je na tom dokonce lépe než mléko.

Léčivé účinky

Právě díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá Quinoa k lepšímu trávení, zrychluje tak spalování tuků a je dobrá na kosti. Z devíti esenciálních aminokyselin, které Quinoa obsahuje, převažuje svým obsahem lyzin, což je aminokyselina důležitá pro růst a regeneraci tkání.

Možnosti konzumace

Dá se jíst jako příloha, salát, rizoto, nákyp, či cokoliv jiného. Navíc se dnes dá Quinoa docela snadno sehnat - buď ve zdravých výživách a drogériích, nebo v některých supermarketech, dá se také objednat na internetu. Příprava je poměrně snadná, stačí Quinou propláchnout a povařit ve vodě, a dále s ní můžete pracovat podle vlastních představ.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info