Základní potraviny

OCET

Ocet je surovina opravdu všestranná; nejen, že se dá krásně využít k dochucování zeleninových či ovocných salátů, pečeného masa a dalších pokrmů, ale používá se také jako starý lidový lék na celou řadu zdravotních potíží. Dá se dokonce snadno využít jako čisticí prostředek, přičemž je mnohem levnější, než ty kupované, je ekologičtější a výsledky jsou často mnohem efektnější.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je produkt, do kterého stojí za to investovat. Vyrábí se z jablečné šťávy a kvasí se do podoby jablečného octu. Takovýto běžný produkt si poradí s nežádoucím cholesterolem, detoxikuje organismus a čistí lymfatické uzliny. Díky schopnosti redukovat hleny a čistit ucpané dutiny pomáhá mnoha lidem trpícím alergiemi, zbavuje tělo kvasinek, a přestože obsahuje kyselinu, pomáhá i na překyselený žaludek.

Jablečný ocet a krása

Mnohé ženy ho používají jak balzám na vlasy, zanechává je totiž krásně lesklé a pevné. Pokud vám dochází tonikum na čištění pleti, můžete sáhnout po jablečném octu zředěném s vodou – necháte-li malé množství jablečného octu působit přes noc, dokáže pomoci k vyblednutí skvrnek a jizev po akné. Pokud s ním budete potírat zuby, tak z nich odstraní skvrny. Krátká koupel s šálkem octa vám uleví, když se spálíte na sluníčku a popíjení octové vody (2 lžičky v 0,5 litrů) dokonce pomůže v boji s přebytečnými kily, což se projeví zejména v oblasti břicha.

Balsamico/Balzámový ocet

Chuťově nezaměnitelný a barevně nepřehlédnutelný ocet připravují Italové z vylisovaných hroznů odrůdy trebbiano a nechávají ho zrát v dřevěných sudech po dobu dvanácti let. Je to jejich pýcha, což také vysvětluje, proč pijí balsamico po malých, několika-mililitrových dávkách a užívají si ho, jako by pili to nejkvalitnější víno. Těm nejlepším vínům odpovídá i cena kvalitního italského balsamica.

Vinný Ocet

Ten spadá na rozdíl od ostatních druhů octů pod vinný zákon. Vyrábí se totiž z bobulí vinné révy, hroznové šťávy či rmutu. Rmut je hmota, která vzniká při výrobě vína, přičemž jsou to v podstatě rozemleté bobule vinné révy. Proto také existuje, stejně jako u vín, ocet bílý, ale i červený, který má výraznější chuť a je více nakyslý. Obsahuje také 3 až 9% kyseliny acetonové, na kterou bychom si ovšem měli dávat pozor, protože je jednou z mnoha tekutin, které mohou vést ke vzniku cirhózy jater.

OLEJ

Spousta lidí žije v mylné představě, že pokud chceme zhubnout a jíst zdravě, nesmíme jíst NIC tučného. Tuky, především ty rostlinné, jsou přitom pro naše tělo nezbytně nutné, a to i pokud chceme hubnout, nebo jíst dle vzorného zdravého jídelníčku. V čem by se jinak rozpouštěly vitamíny A, D, E a K, které přímo v názvu napovídají, že jsou rozpustné v tucích? A jak by vypadala ženská pleť, kdyby jí nevyhlazoval a nečinil elastickou právě tuk? Věřte, že rostlinné oleje jsou v jídelníčku podmínkou pro zdravý životní styl, zdravé tělo a mysl. Klíč je však v množství, kvalitě a správném typu oleje.

Olej v různých podobách

Potravinářské oleje známe všichni, například slunečnicový, sezamový či řepkový, známe ale opravdu všechny druhy? V poslední době se mezi nejpoužívanější zařazuje i olej olivový, ale co takhle kokosový, konopný, avokádový nebo mandlový? Mnohé z nich mají i širší využití než potravinářské a mají blahodárné účinky na naše tělo. Kokosový olej je například skvělým pomocníkem při bělení zubů a dá se spolu s medem využít jako maska na zničené vlasy. Řepkový olej je zase z 9% tvořen omega-3 mastnými kyselinami, kdežto v oleji olivovém je pouhé 1% těchto tělu prospěšných látek.

Možnosti konzumace

Určitě je třeba dávat si pozor na množství oleje během smažení. Když už totiž smažíte, s olejem nešetřete. Pokud použijeme jen kapičku oleje v domnění, že tak potravinu usmažíme zdravěji, mýlíme se. Naopak, může se stát že se smažená potravina začne na malém množství oleje připékat a mohou tak vznikat karcinogenní látky a my tak potravinu zbytečně znehodnotíme. Pokud se tedy rozhodnete něco si usmažit, nebojte se a oleje klidně přidejte více. Pokud by se vám zdálo, že je ho přece jen trošku moc, usmaženou potravinu pak nechte okapat na ubrousku a přebytečného oleje se tak zbavíte.

Olej ve světě kosmetiky

Možná by vás překvapilo, kolik vašich produktů z kosmetické skříňky obsahuje velké množství oleje, nebo je na olejové bázi založeno. Jsou to například hydratační krémy, olejové kůry na zničené vlasy, opalovací oleje ve spreji, krémy na ruce, nebo arganové oleje. Je toho spousta a ne náhodou - přírodní rostlinné oleje jsou totiž skvělými pomocníky v péči o pokožku a to zejména proto, že ji vyživují a chrání. Koneckonců, není to tak dávno, co lidé používali olivový olej jako opalovací krém. To sice není úplně nejlepší volba, vzhledem k tomu že olivový olej neposkytuje dostatečný ochranný faktor, ale jako regenerační olej po opalování ho klidně použít můžeme.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info