Bílkoviny

Co jsou to bílkoviny?

Bílkoviny neboli proteiny jsou jednou ze základních složek potravy. V lidském těle zastávají řadu funkcí, podílejí se na jeho stavbě, řízení, funkci i obraně. Lidské tělo si je však nedokáže vytvořit jinak, než jejich přeměnou z potravy a navíc neumí bílkoviny ani uchovávat do zásoby. Musíme proto každý den jíst dostatek potravin s obsahem kvalitních bílkovin. Protože jich denně potřebujeme až desítky gramů, řadí se bílkoviny mezi základní živiny neboli makroelementy (na rozdíl od mikroelementů, což jsou vitaminy a minerální látky). Z toho vyplývá, že nevyvážené či jednostranné diety jsou velice nezdravé až nebezpečné. Bílkoviny jsou totiž součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány. Jsou výjimečné v tom, že jako jediná z hlavních složek potravy obsahují ve svých molekulách dusík a síru, které tělo nemůže vytvořit z ostatních živin. Tuky se mohou v těle tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, bílkoviny si však tělo tvoří pouze těch, které přijme potravou. Nebývají primárním zdrojem energie pro organismus, tak jako sacharidy a tuky. Bílkoviny jsou základní složkou živých organismů a plní řadu fyziologických funkcí.

Fuknce

stavební – jsou základní stavební hmotou pro svaly, kosti i vnitřní orgány. Nezbytné pro růst a obnovu tkání

transportní a skladovací (např. krevní bílkoviny – přenášejí živiny, kyslík a oxid uhličitý)

pohybovou – na základě reakce svalových bílkovin je možný pohyb svalů

řídicí – enzymy, hormony, receptory

obrannou – protilátky, bílkoviny zajišťující srážení krve

energetickou – 1 g bílkovin = 17 kJ, čerpání energie z bílkovin ale není pro tělo výhodné

Živočišné či rostlinné bílkoviny?

Pohledy na tuto otázku se mění každých několik let. Někde se dočtete, že z rostlinných bílkovin si tělo neumí vyrobit vše, co potřebuje a jinde se naopak mluví o tom, že přemíra bílkovin živočišných může být karcinogenní. Nejlepším řešením je "zlatá střední cesta", od každého trochu.

Kde je hledat?

Živočišné bílkoviny najdeme v mase, mléčných výrobcích a vejcích, rostlinné v sóje, luštěninách a v ořechách či semínkách.

Z celkového energetického příjmu by bílkoviny měly tvořit 10 až 15 procent.

10 gramů bílkovin je obsaženo v těchto potravinách:

10 gramů bílkovin je obsaženo v těchto potravinách:

23 gramů sójového masa
37 gramů nevařené čočky
33 gramů 30 % sýru eidam
57 gramů (asi 3 polévkové lžíce) polotučného tvarohu
200 g bílého jogurtu
300 ml mléka (větší sklenice)
43 g kuřecích prsou
53 g filetu z lososa
53 g šunky nejlepší kvality
77 g vejce (asi 1,5 vejce)
45 g mandlí
38 g slunečnicových semínek.

Tip na zdravou večeři

Tip na zdravou večeři

Ideální večeře je lehká, avšak obsahuje dostatek živin, které pomohou tělu regenerovat během noci, aniž by ho zatížily. Nejlepší je kombinace zeleniny, která dodá minerály, vitaminy a vlákninu a k ní bílkoviny v podobě vajec nebo sýru či orestovaného kuřecího či krutího prsního řízku. Jinou variantou je pomazánka sestávající z tvarohu, trochu smetany, špetky soli, bylinek a dle chuti česneku či cibule, namazaná na celozrnném pečivu.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info