Tuky

Co jsou to tuky?

Tuky, neboli lipidy, jsou estery vyšších karboxylových (tzv. mastných) kyselin s trojmocným alkoholem glycerolem a patří mezi hlavní živiny člověka. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie (1 g tuku poskytuje 9 kcal = 37,7 kJ energie). Umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K z potravy. Jsou součástí všech buněk organismu, jsou potřebné k tvorbě hormonů, podílejí se na funkci kůže, nervové tkáně, na srážení krve, na zánětlivé reakci. Některé z nich pomáhají udržovat zdravý cevní systém a srdce. Tuky potřebujeme, ale měli bychom znát, kolik a jaké druhy tuků máme vybírat. Podle složení, a tím i působením na naše zdraví, můžeme tuky rozdělit na "dobré" a "špatné".

Jako dobré tuky označujeme tuky, ve kterých převažují prospěšné nenasycené (mononenasycené nebo polynenasycené) mastné kyseliny, přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Najdeme je v tučných rybách (losos, sleď a makrela), rostlinných olejích, jako je olivový, dýňový olej, avokádový a v ořeších, jako jsou paraořechy, makadamiové, kešu a tak dále.

Jako špatné tuky označujeme nasycené tuky, resp. s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a trans tuky, resp. tuky s obsahem trans-mastných kyselin. Nadměrné množství špatných tuků v jídelníčku nám zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a má negativní vliv zejména na náš srdečně-cévní systém. Co je obsahuje? Máslo, tučná masa, tučné sýry, plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky, cukrářské výrobky (koláče, koblihy, zákusky apod.), polevy na müsli tyčinkách, dortech a cukroví, náplně v pečivu, sušenkách, instantní náhrady mléka do kávy a čaje, sušené sójové nápoje.

Funkce

zásobní

tepelně izolační a ochranné

strukturní - podílejí se na výstavbě buněk

Živočišné či rostlinné tuky?

V tomto případě mnoho studií mluví spíše pro tuky rostlinné, které nezatěžují cévy a navíc, a to je velmi důležité, nepřekyselují organismus. Živočišné tuky potřebujeme také, ale je lepší jejich konzumaci omezit. Nicméně opět platí zlatá střední cesta - od všeho trochu.

Kde je hledat?

maso, ryby, mléčné výrobky, ořechy, některé druhy zeleniny, oleje

Denní příjem tuků by se měl pohybovat mezi 40 až 60 gramy.

Denní příjem tuků by se měl pohybovat mezi 40 až 60 gramy.

Hlídejte si poměr omega-3 a omega-6 mastných nenasycených kyselin. Díky nevyvážené stravě přijímáme vyšší množství nasycených kyselin a omega-6 nenasycených mastných kyselin, což je třeba vyvážit právě "trojkou", dlouhodobá nerovnováha totiž vede k mnoha zdravotním komplikacím.

Přehled tuků:

Přehled tuků:

Nasycené mastné kyseliny: máslo, kokosový olej, hovězí maso
Mono-nenasycené mastné kyseliny:avokádo, zelené olivy, arašídové máslo
Poly-nenasycené mastné kyseliny: rostlinné oleje, slunečnivová semínka
Omega 3: losos, sardinky, vlašské ořechy
Omega 6: margarín, mandlové máslo

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info