Vitamin E

Pojem vitamín E zahrnuje celou skupinu přírodních chemických látek nazvaných tokoferoly. Tyto v tucích rozpustné látky jsou pro náš organismus velice prospěšné; vitamín E je důležitý antioxidant, pomáhá tedy proti vzniku a působení volných radikálů, dále také pozitivně působí na funkci jater, jež díky němu dokážou lépe odbourávat škodliviny. Tento vitamín také dále působí jako prevence proti nádorovým onemocněním (především rakovině prsu a tlustého střeva) či osteoporóze. Využívá se také při léčbě neplodnosti či poruchách menstruačního cyklu.

Kde ho najdeme

Vitamín E můžeme přijímat především z rozličných semen, ať už sezamových, slunečnicových či lněných, dále také z ořechů, ovesných vloček, máku, celozrnného pečiva, másla či vajec.

Když je ho málo

Nedostatek vitamínu E může vést k únavě, bolestem svalů, poruchám trávení, anémii, poruchám zraku, špatnému hojení ran či onemocnění srdce. Při těchto příznacích je velice důležité vyhledat lékařskou konzultaci, aby bylo možné co nejrychleji dopomoct ke zmírnění příznaků.

Když je ho hodně

U všech vitamínů rozpustných v tucích byla ukázána škodlivost při předávkování, ovšem vitamín E je v tomto zcela unikátní, jelikož u něj prozatím nebyla potvrzena jeho toxicita. Pouze u citlivých jedinců se někdy jeho přebytek může projevit mírnou vyrážkou, nevolností či únavou.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info